STOMAČNI VIRUS HARA MEĐU DECOM: Roditelji, na ove simptome obratite pažnju

Novosti online

26. 05. 2022. u 09:53

PRETHODNIH dana stomačni virus na rekreativnoj nastavi dobilo je 137 učenika i četiri nastavnika. Uzročnik je norovirus, potvrdio je Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu. Doktorka Aneta Jovanović, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja "Palilula", kaže da stomačni virus dominira među decom školskog uzrasta, mada se javlja i kod dece u vrtićima.

СТОМАЧНИ ВИРУС ХАРА МЕЂУ ДЕЦОМ: Родитељи, на ове симптоме обратите пажњу

Foto: N. Fifić

U Domu zdravlja "Palilula" imaju za oko 20 odsto više pacijenata sa stomačnim problemima. Oni se žale na bolove u stomaku, temperaturu, dijareju.

Doktorka Aneta Jovanović, načelnica pedijatrije, kaže da stomačni virus dominira među decom školskog uzrasta, mada se javlja i kod dece u vrtićima.

- Uglavnom su to tegobe u smislu proliva, povraćanja, mučnine, glavobolje, opšta malaksalost sa grčevima u stomaku i pojavom bolova u zglobovima i mišićima - navodi doktorka.

Istakla je da ti simptomi kratko traju, kao i da deca za dan, dva do tri budu bolje.

Naglašava da je najvažnije izolovati dete, da ono miruje i da se odmah krene sa nadoknadom tečnosti u vidu elektrolitnih rastvora.

Foto: Printskrin

- To su gotovi rastvori, kupuju se u apoteci, rastvaraju se u vodi i dete se nudi na svakih pet do deset minuta u malim količinama. Jako je važno da dete unosi tečnost, ne treba ga terati da unosi hranu s obzirom na to da je oštećena sluznica creva i želuca, ali nakon dobijanja apetita kreće se sa dvopekom, supicama, čajevima, pirinčem. Postepeno i lagano se obroci uvode - dodaje Jovanovićeva.

Navodi da je norovirus uobičajen za zimski period, ali da se to produžilo i tokom proleća.

- Sada se javlja najverovatnije jer su epidemiološke mere ukinute, deca se druže, aktivna su, odlaze na rekreativne nastave u hotelske smeštaje gde je blizak kontakt - poručuje doktorka.

Ukazuje da se bolest prenosi putem prljavih ruku i da je važno da se deca što češće opominju da peru ruke, da osoba koja sprema hranu vodi računa o higijeni ruku, kao i da se voće i povrće dobro operu pre konzumiranja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SPAS U TURSKOJ I UN: Zelenski se uzda u Erdogana - Ukrajina traži garanciju