NAJVEĆE INTERESOVANJE ZA IT: Talenti završili polaganje prijemnih za srednje škole, stigli rezultati

B. BORISAVLjEVIĆ

26. 05. 2022. u 09:11

TALENTOVANI đaci završili su prvu etapu "trke" za upis u srednje škole. Prijemni ispiti za specijalizovana odeljenja su završeni, a nadarene đake čeka i polaganje male mature. Sudeći po broju prijavljenih, najveća "gužva" biće za mesto u specijalizovanim IT odeljenjima pojedinih gimnazija.

НАЈВЕЋЕ ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ИТ: Таленти завршили полагање пријемних за средње школе, стигли резултати

Foto Z. Jovanović

U Zemunskoj gimnaziji, znanje iz matematike i fizike su testirali budući programeri, koji žele da upišu ovu gimnaziju, ali i Šestu, Osmu, Devetu i "Patrijarh Pavle". Prema konačnim rezultatima, niko od kandidata nije osvojio maksimalnih 240 bodova, a prvi na listi ima 235 poena. Donja granica je bila 120. Ipak, u školi su zadovoljni pokazanim znanjem.

- Prijemni iz matematike i fizike polagalo je 360 učenika, a oko 50 je imalo više od 200 bodova, što je dobar rezultat - kaže Miloš Bjelanović, direktor Zemunske gimnazije. - Test iz fizike je polagalo samo 30 učenika. U odeljenje za fiziku mogu se upisati učenici sa položenom matematikom, a prilikom bodovanja se računa bolji rezultat.

Tradicija nije "srušena" ni ove godine, pa niko od učenika koji su polagali prijemni ispit za upis u umetnička odeljenja "Tehnoart", "Drvoart" i Škole za dizajn, nije osvojio maksimalni broj poena. Prema rečima Nenada Mladenovića, direktora škole "Tehnoart", nikada se nije dogodilo da neki učenik osvoji najveći broj bodova.

- Test iz slikanja, crtanja i vajanja polagalo je 430 učenika, a 350 njih je prešlo propisani "prag znanja" - kaže Mladenović. - Biće jaka konkurencija, jer mesta ima samo za 180 đaka. Posle polaganja male mature, kada budu popunjavali listu želja, trebalo bi da navedu i klasične škole, a ne samo specijalizovane, jer tako imaju više šanse.

I za talente i za ostale đake veoma je važno da u listi želja navedu što više škola i obrazovnih profila, pa i svih 20. Događalo se ranije da učenici, uglavnom odlikaši, unesu imena dve-tri najtraženije škole, ubeđeni u svoje znanje. Međutim, kako je bilo i boljih, nisu imali dovoljano poena za "top tri" škole, pa su, uprkos, zaključenim peticama, ostajali neupisani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna