NAJNOVIJA naučna istraživanja su dokazala da neka prehrambena vlakna (FODMAP jedinjenja) uzrokuju smetnje u digestivnom traktu zdrave populacije i pojačavaju tegobe kod osoba sa gastrointestinalnim oboljenjima.

Dever Đura

22.05.2022. 12:40

Само треба да престану да убацују адитиве лопатом и све ће бити у реду, нису потребна никаква специјална истраживања. Сећа ли се неко, пре двадесетак година погачица с чварцима је била погачица с чварцима, а данас је то хлеб са чварцима, неретко и хлеб са прженом презлом.

Heljdopita

22.05.2022. 13:13

Pozdravljam naučna istraživanja koja idu u pravcu zaštite zdravlja uopste a posebno dela stanovnistva osjetljivog na navedena jedinjenja koja stvaraju probavne tegobe i dovode do bolesti. Osnovno je pitanje kako smo došli dovde da je hrana postala otrov!? Dozvolili smo da nam tržište diktira vrednosni sistem i stavi u centar profit a ne čovjekove potrebe. Deo odgovora je u tome i zasto smo prirodne sastojke uništili tehnološkim postupcima da bi u ceni prehrambenih proizvoda neko naplaćivao obogaćivanje hleba sastojcima koji spadaju u otrove, ali imaju ime i broj pa prolaze kao aditivi u hrani, gluten i alergeni i sl.? Pitam se i kako ispitanici mogu dati pouzdane odgovore kada malo ko vodi dnevnik svoje ishrane a naročito onoga sto kupuje i od kojih proizvodjaca. Na kumulativno dejstvo otrova u hrani mnogi reaguju mnogo kasnije od trenutka kada nesto pojedu. Sistem je naopak i kao da je smišljen da se proizvodnjom otrovne hrane proizvode bolesnici na kojima zaradjuje farmaceutska neetična industrija a medicina joj skupim lecenjem služi. O prevenciji govora ima premalo da svako održi svoje mesto u lancu interesa pa i urušavanja zdravlja stanovnistva. Plaše nas teorije zavere da se nesto radi na tome i u cilju depopulacije raznih vrsta i globalnih razmera. Etična istraživanja i etična nauka bude sumnju i čuđenje jer smo se razočarali i u organizovanu religiju a kako ne bi u nauku koja se od plaćenih projekata "izdržava". Začaran krug. Ima li izlaska ako nam bar ovakvi projekti vrate zdrav hleb nasušni na oskudnu trpezu i u hladnoću domova kojom nam se, pored ratova, bolesti i besmisla preti posle korone?