VRELI DANI, PA ZAHLAĐENJE: Detaljna vremenska prognoza za dane pred nama

Novosti online

21. 05. 2022. u 16:20

DANAS će biti toplo, dok će poslepodne na severu i zapadu biti lokalnih nestabilnosti, pokazuje najnovija vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila.

ВРЕЛИ ДАНИ, ПА ЗАХЛАЂЕЊЕ: Детаљна временска прогноза за дане пред нама

Foto: Tanjug

Od nedelje vrlo toplo, uz ređu pojavu pljuskova i lokalnih pljuskova i nepogoda, dok bi drugi deo nedelje mogao doneti osetnije osveženje.

Vreme za vikend

U subotu tokom dana uglavnom pretežno sunčano i toplo, samo na severu regiona uz više oblaka mala šansa da ponegde bude lokalnog pljuska. Krajem dana na zapadu i severozapadu Hrvatske jača destabilizacija atmosfere koja će doneti pojavu grmljavinskih pljuskova, a biće uslova i za lokalne nepogode, psosebno uz granicu sa Slovenijom. U toku noći ka nedelji ređe nestabilnosti bi se mogle javiti i nad ostalim delom Hrvatske, osim na njenom jugu, severu Srbije i delovma BiH. U subotu dnevni maksimum od +26 do 32 stepena Celzijusa.

Nedelja malo svežija ali uglavnom suvo uz dnevnme maksimume od +24 do +28 stepeni Celzijusa, ističe Čubrilo.

Vremenska prognoza za sledeću nedelju

Početkom sledeće nedelje toplo, ali uz povremene nestabilnosti, kojih trenutno najmanje ima na simulaciji ECMWF modela, dok ostali ipak povremeno i to posebno u noći ka utorku i utorak krajem dana imaju signal za lokalnu pojavu grmljavinskih pljuskova,a biće uslova i za lokalne nepogode.

Gde će tih nestabilnosti biti u koliko se uopšte i jave sada nije moguće predvideti, ali bi generalno trebale biti češće nad severnim, središnjim i istočnim predelima.

Maksimumi znatno iznad proseka za ovaj deo godine i u sredu bi se trebali kretati od +27 do +32 stepena Celzijusa, pokazuje vremenska prognoza.

Drugi deo nedelje bi, prema novim simulacijama operativnih proračuna GFS- a i ECMWF- a, ali i njihovih ansamble članova mogao doneti porast vazdušnog pritiska nad severom Evrope što bi ka nama poslalo osetno svežiji vazduh po istočnoj periferiji tog anticikona. U koliko bi se to zahlađenje zaista i desilo i bilo praćeno sekundarnom ciklogenezom dovoljno blizu nas i bilo bi šansi i za obilnije padavine.

Kako je ovo nov signal videćemo prvo hoće li se i u kojoj meri održati u narednim proračunima, kazao je Čubrilo.

Sledećih nedelju dana svakako relativno toplo uz ređu pojavu lokalnih nestabilnosti.

BONUS VIDEO - Grci se ludo zabavljaju u centru Beograda

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MNOGI GREŠE - KO IMA PRVENSTVO? Burna rasprava na internetu - neslaganje instruktora vožnje i sudskog veštaka