GRADE DEPONIJU SRBIMA POD NOS: Namera vlasti u Podujevu da napravi gradsko smetlište uz administrativnu liniju uznemirila žitelje Merdara

D. ZEČEVIĆ

12. 05. 2022. u 09:11

AKO sve bude kako je planirala opštinska vlast u Podujevu, velika gradska deponija biće uskoro izgrađena tik uz administrativnu liniju centralne Srbije i KiM, u zaseoku Borovica nedaleko od Merdara.

ГРАДЕ ДЕПОНИЈУ СРБИМА ПОД НОС: Намера власти у Подујеву да направи градско сметлиште уз административну линију узнемирила житеље Мердара

Foto D. Zečević

Nadležne službe iz Podujeva već su obeležile i ogradile prostor namenjen za smetlište, asfaltirali put do njega, čak su postavili i električni trafo. A, kako "Novosti" nezvanično saznaju, čitav projekat finansira Evropska unija.

Podujevo je, inače, jedna od opština na KiM koja ima najveću površinu, ali Albanci nisu dozvolili da se deponija gradi pored njihovih kuća i imanja. Zato je odlučeno da se pomeri bukvalno Srbima pod nos, uz samu administrativnu liniju. U neposrednoj blizini deponije nalazi se pet kuća, među kojima je i dom porodice Kaličanin.

- Živim ovde, poljoprivrednik sam, imam imanje i stoku, a smetlište nije udaljeno ni 500 metara - jada se Srđan Kaličanin (47) koji sa suprugom, majkom i ocem živi u Borovici.

- Širiće se smrad, kotiće se glodari i druge divlje životinje. Plašimo se zaraza, jer nam i od njih u tom slučaju preti opasnost.

Radovi na smetlištu privode se kraju, Foto Privatna ariva

Zabrinuti meštani Merdara, ali i svih obližnjih zaselaka, apeluju na sve koji mogu da utiču na albansku vlast u Podujevu da spreče stacioniranje gradske deponije u neposrednoj blizini njihovik kuća i njiva. Veruju i da je to mesto za smetlište namerno izabrano mesto baš uz administrativnu liniju.

- Strašno je što Albanci iz Podujeva koriste sve načine da otežavaju život i nama Srbima koji živimo na teritoriji centralne Srbije, ali uz samu administrativnu liniju sa KiM. Sasvim je jasno kako će nam život izgledati ako se njihova namera sprovede, jer prostor koji su planirali za deponiju nadomak je nekoliko naših domova, ali i nekoliko stotina metara od nekadašnje vojne baze - dodaje Časlav Milošević iz Merdara čija se kuća, takođe, nalazi u blizini buduće podujevske deponije.

Milošević, međutim, naglašava i da se sa druge strane administrativne linije nalazi nekoliko albanskih kuća, čiji su vlasnici, takođe, uznemireni zbog izgradnje deponije.

- I te albanske porodice čije su kuće nedaleko od budućeg smetlišta, očito i sami nemoćni da nešto promene, kontaktirali su s nama moleći da o svemu obavestimo nadležne u našoj opštini, ali i u Beogradu. A jasno je da su u opštini Podujevo taj prostor odabrali kako bi nama pričinili štetu, kao i zato što je sa podujevske strane to retko naseljeno područje - ispričali su nam žitelji Merdara.

Inače, Merdare kod Kuršumlije je tipično brdsko-planinsko selo, a u njegovim zaseocima ostalo je tridesetak, ulavnom staračkih domaćinstava. Osnovna škola u selu, nažalost, prestala je da radi prošle godine.

ZABRINUT Srđan Kaličanin, Foto D. Zečević

APEL EULEKSU

KADA bismo mi napravili ovakvo nešto nadomak administrativne linije, siguran sam da bi reagovale sve institucije međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji, a verujem i šire. A, sada kada se mi osećamo uroženim niko se ne oglašava niti iko reaguje - gotovo uglas govore meštani Merdara uvereni da izgradnju deponije finansira EU.

- Apelujemo na predstavnike EU na KiM, pre svega na Euleks, ali i na Unmik da utiču na opštinske vlasti u Podujevu kako bi obustavili izradnju smetlišta pokraj naših kuća i imanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest