„MACE“ NE IZAZIVAJU ALERGIJU: Mitrović – One izazivaju mehaničku iritaciju

Tanjug

11. 05. 2022. u 18:10

BELI delovi plodova topole, poznati kao „mace“, sve su prisutniji, a građani treba da znaju da oni nisu uzročnici poremećaja zdravlja, jer „mace“ nisu alergeni polen.

„МАЦЕ“ НЕ ИЗАЗИВАЈУ АЛЕРГИЈУ: Митровић – Оне изазивају механичку иритацију

Foto A. D:

-‘Mace‘ su deo ploda topole, one nisu alergene i mogu izazvati samo mehaničko iritiranje. Polen topole je prošao i sada su aktuelni drugi poleni drveća kao što su orah, jasen, jova. Tu je još i breza koja je u opadajućem svojstvu i još sedam-osam polena drveća koji sugrađanima stvaraju tegobe, rekla je za Tanjug Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena Agencije za zaštitu životne sredine

Prema njenim rečima, ima preko 100 vrsta topola i to je jedna velika familija, pa su mace prisutne svuda od ovog perioda pa do polovine leta.

-One se mogu videti golim okom dok alergeni poleni ne mogu, već se mora mikroskopirati pošto je reč o malim česticama. Upozorenje je da kreću poleni trava, kao i lipe, i na njih sugrađani treba da obrate pažnju u narednom periodu, rekla je Mitrovićeva.

-Alergičnim osobama je savet da na vreme uzmu propisanu terapiju. Savet je da usklade svoje kretanje, da ne izlaze u prepodnevnim časovima, operu kosu, ne suše veš u spoljašnjim uslovima i borave u klimatizovanim prostorijama jer filteri smanjuju vrednosti polena, rekla je Mitrovićeva.

Navela je da su zagađenja u urbanim sredinama veća i polen se vezuje za njih.

-Savet je da za praznike sugrađani idu u prirodu, kao povoljnu destinaciju preporučujemo Sokobanju, Zlatibor, od uvek aktuelan Kopaonik i banje koje ima povoljne klime, ruže vetrova. Na Zlatiboru nema dosta topola, tamo sugrađani mogu imati problema sa brezom, kazala je Mitrović.

BONUS VIDEO - VAŠINGTONSKE TAJNE: Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

GVOZDENA KUPOLA: Kako se Izrael brani od raketa (FOTO)