UPOZORENJE - VISOK NIVO UV ZRAČENJA U SRBIJI: Svi gradovi narandžasti, osim jednog

Novosti onlajn

09. 05. 2022. u 09:57 >> 10:30

U CELOJ Srbiji danas će, osim u jednom gradu, biti visok stepen UV zračenja, pokazuje prognoza ovog indeksa Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ). Isto će biti i sutra, kao i u sredu.

УПОЗОРЕЊЕ - ВИСОК НИВО УВ ЗРАЧЕЊА У СРБИЈИ: Сви градови наранџасти, осим једног

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

UV indeksa ima 11. Do 2 je nizak, od 3 do 5 je umeren i žut, od 6 do 7 je visok i narandžast, od 8 do 10 vrlo visok i crven, a od 11 i više ekstremno visok i to je ljubičasta zona.

Danas će cela Srbija biti narandžasta, sa indeksom od 6 i 7, a jedino će umeren i žut biti danas u Somboru. Sutra će žuto biti na Paliću, Zlatiboru i u Požegi, a u sredu na Paliću, u Kikindi, na Kopaoniku i u Peći.

Potrebno je izbegavati izlaganje direktnom suncu u periodu od 10 do 16 časova. Treba koristiti preparate sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Preporučljivo je koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja. Faktor se nanosi najmanje 15 minuta pre izlaska napolje.

Nosite naočare za sunce sa 100 odsto UVA/UVB zaštitom. 

Redovno treba proveravati kožu, kako biste na vreme primetili bilo kakve sumnjive promene i blagovremeno se javili lekaru.

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i toplo vreme, a posle podne na severu prolazna, umerena oblačnost i moguća kratkotrajna kiša ili pljusak, saopštio je RHMZ. Najniža temperatura od 5 do 12, najviša dnevna od 23 do 27 stepeni Celzijusa.

U utorak će u Srbiji biti promenljivo oblačno i nestabilno vreme, sa lokalnom pojavom pljuskova i grmljavine. Od sredine sedmice očekuje se osetni porast dnevne temperature.

U petak i subotu ponovo nestabilno sa lokalnom pojavom pljuskova i grmljavine.

BONUS VIDEO:

USKRŠNjA ŠETNjA: Beli labud izašao iz vode u Zrenjaninu, mališani oduševljeni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili