SRBIJA I RUSIJA ODUVEK NA PRAVOJ STRANI ISTORIJE: Spomenik Crvenoarmejcima, otkriven na mestu "Niškog incidenta"

D. MILjKOVIĆ

09. 05. 2022. u 08:25

IZRAŽAVAM posebnu zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću jer se on svom svojom snagom zalaže za nedopustivost revizije istorije.

СРБИЈА И РУСИЈА ОДУВЕК НА ПРАВОЈ СТРАНИ ИСТОРИЈЕ: Споменик Црвеноармејцима, откривен на месту Нишког инцидента

Ambasador Bocan-Harčenko, Foto D. Miljković

Zalaže se da Srbija sa Rusijom i našom bilateralnom saradnjom ostane na pravoj strani istorije. Naše snage su usmerene na borbu protiv nacizma, što je sada najaktuelniji zadatak.

Izjavio je ovo juče ambasador RF u našoj zemlji Aleksandar Bocan-Harčenko, na otkrivanju spomenika na mestu "Niškog incidenta" povodom 77 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

"Niški incident" odnosi sa na napad američke avijacije na 6. gardijski streljački korpus Crvene armije 7. novembra 1944. godine. Otkrivanju spomenika prisustvovao je i ministar policije Aleksandar Vulin, predstavnici Grada Niša i udruženja ratnika i veterana, mnogobrojni građani. Ministar Harčenko posebno se obratio Gordani Đorđević (88), iz obližnjeg sela Trupala, koja je, kako je istakao, zaslužna što je odmah posle rata podignut spomenik nastradalim ruskim vojnicima. U blizini tog skromnog spomenika, koji je bio gotovo zaboravljen, postavljen je novi na kome je uklesana istorijska činjenica o napadu saveznika na rusku vojsku.

- Bila sam omladinka kada se u selu pokrenula akcija da se vojnicima podigne spomenik na mestu gde su ubijeni. To je za nas bio strašan događaj, i to na kraju rata toliko mrtvih nevinih duša, zaslužili su da se ne zaborave - rekla je baka Gordana.

Direktor Narodnog muzeja Nebojša Ozimić podsetio je da se 7. novembra 1944. godine, na dan Oktobarske revolucije, konvoj sovjetskih trupa kretao iz Niša ka Aleksincu kada ih je iznenada napala grupa američkih lovaca "P-38 lajtning".

- Sovjetska protivvazdušna artiljerija je otvorila vatru na američke letelice, pokrivajući obližnji aerodrom, nakon čega je deo "lajtninga" pojurio u napad na aerodrom.

Sa piste su poleteli sovjetski lovci da bi presreli napadače, pa je na nebu izbila vazdušna bitka u kojoj je bilo gubitaka na obe strane. Zvanično objašnjenje američke strane bilo je da je u pitanju greška, odnosno "prijateljska vatra", to jest da su avioni koji su krenuli u napad na Nemce u okolini Novog Pazara pomešali taj grad i Niš.

Gordana Đorđević, Foto D. Miljković

Naravno, ruska strana nikada nije prihvatila takvo "pravdanje", ali se nastavilo dalje jer je morala da se pobedi zver fašizma - kazao je Ozimić.

Kako je istakla gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je zajedno sa ministrom Vulinom i ambasadorom Harčenkom otkrila spomenik, pamćenje i prošlost su stubovi formiranja kolektivnog identiteta i kolektivnog sećanja, dodavši da je važno da jedan narod kroz vekove brojnih iskušenja zadrži svoju tradicionalnu simboliku.

Crvenoarmejci sahranjeni u blizini Niša nakon što su ih ubile bombe SAD 7. novembra 1944. Foto A. Dinčić, Niški muzej

POGINULO 32

U KOMANDNOM vozilu je ubijen general Kotov, komandant korpusa, a poginuli su i major Naumov, načelnik štaba korpusa, i major Nazarov, pomoćnik načelnika. Ukupno 32 mrtva i 37 ranjenih crvenoarmejaca.

Popović: Dostojni svojih predaka

MINISTAR za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je, uoči obeležavanja 9. maja - Dana pobede, da je to dan kada se sećamo hrabrosti predaka koji su bili spremni da plate najvišu cenu i polože svoje živote kako bi Srbija danas bila slobodna.

- Naši očevi, bake i deke borili su se hrabro sa našim ruskim saveznicima protiv okupatora, dokazujući da nijedan osvajač koji Srbinu želi da oduzme ono najvrednije - slobodu, neće napustiti našu zemlju uzdignutog čela. Možemo da budemo ponosni jer smo u Drugom svetskom ratu, kao i uvek u prošlosti, bili na pravoj strani istorije - istakao je Popović, navedeno je u saopš tenju ministarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)