SRBIJA I RUSIJA NA PRAVOJ STRANI ISTORIJE: Nedaleko od Niša otkriven spomenik crvenoarmejcima nastradalim tokom napada američke avijacije

D. Miljković

08. 05. 2022. u 14:51

- IZRAŽAVAM posebnu zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću jer se on svom svojom snagom zalaže za nedopustivost revizije istorije.

СРБИЈА И РУСИЈА НА ПРАВОЈ СТРАНИ ИСТОРИЈЕ: Недалеко од Ниша откривен споменик црвеноармејцима настрадалим током напада америчке авијације

Foto: D. Alihodžić

On se zalaže da Srbija sa Rusijom i našom bilateralnom saradnjom ostane i ostaće na pravoj strani istorije. Naše snage su usmerene na borbu protiv nacizma što je sada najaktuelniji zadatak - izjavio je ruski ambasador Aleksandar Bocan Harčenko na otvaranju spomenika na  mestu „Niškog incidenta“ povodom 77 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Niški incident odnosi sa na napad američke avijacije na 6. gardijski streljački korpus Crvene armije 7. novembra 1944. godine. Oktivanju spomenika prisustvoao je i ministra Aleksandar Vulin, predstavnci Grada Niša i uduruženja ratnika i veterana obe države kao i mnogobrojni građani.

Spomenik je podignut na inicijativu Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu i Ambasade Ruske Federacije u Republici Srbiji, a uz podršku grada Niša i Društva srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika ,,Naisus“.

Direktor Narodnog muzeja Nebojša Ozimić podsetio je da se 7. novembra 1944. godine, na dan Oktobarske revolucije, konvoj sovjetskih trupa kretao iz Niša ka Aleksincu kada ih je iznenada napala grupa američkih lovaca P-38 „lajtning“.

- Sovjetska protivvazdušna artiljerija je otvorila vatru na američke letelice, pokrivajući obližnji aerodrom, nakon čega je deo „lajtninga“ pojurio u napad na aerodrom. Sa aerodroma su poleteli sovjetski lovci da bi presreli napadače, pa je na nebu izbila vazdušna bitka u kojoj je bilo gubitaka na obe strane. Zvanično objašnjenje američke strane bilo je da je u pitanju greška, odnosno „prijateljska vatra“, to jest da su avioni koji su krenuli u napad na Nemce u okolini Novog Pazara, pomešali taj grad i Niš. Naravno, ruska strana nikada nije prihvatila takvo “pravdanje” ali se nastavalo dalje jer je morala da se pobedi zver fašizma, kazao je Ozimić. On je podsetio da je u komandnom vozilu je ubijen general Kotov, komandant korpusa, a poginuli su i major Naumov, načelnik štaba korpusa, i major Nazarov, pomoćnik načelnika. Ukupno 32 mrtva i 37 ranjenih crvenoarmejaca.

 

Brojne delegacije položile su vence cveće i crvene karanfile kao simbol pobede nad fašizmom.

- Pamćenje i prošlost su stubovi formiranja kolektivnog identiteta i kolektivnog sećanja. Važno je da jedan narod krioz sve vekovi brojnih iskušenja zadrži svoj uroženi temerament i svoju tradicionalnu simboliku a Srbi su kao malo ko u ovom delu Evrope u tome uspeli, kazala je gradonačelnica Dragana Sotirovski, koja je sa ministrom Vulinom i ambasadorom Harčenkom otkrila spomenik.

OMLADINKA GORDANA

Ministar Harčenko posebno se obratio Gordani Đorđević (88) iz obližnjeg sela Trupala koja je prema njegovim rečima zaslužna što je odmah posle rata podignut spomenik nastradalim ruskim vojnicima. U blizini tog skromnog spomenika koji je bio gotovo zaboravljen postavljen je novi na kome je uklesana istorijska činjenica o napadu saveznika na rusku vojsku.

Foto: D. Alihodžić

- Bila sam omladinka kada se u selu pokrenula akcija da se vojnicima podigne spomenik na mestu gde su ubijeni. To je za nas bio strašan događaj i to na kraju rata toliko mrtvih nevinih duša, zaslužili su da se ne zaborave, kaže baka Gordana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!