PLJESKAVICA POD PUTINOM: Legenda Trgovišta Mirisom Roštilja obojio grad na Tripušnici

J. S.

08. 05. 2022. u 11:45

GOTOVO da nema čoveka čija je noga kročila u Trgovište, a da nije probao ili bar čuo za čuvene Fidžine pljeskavice.

ПЉЕСКАВИЦА ПОД ПУТИНОМ: Легенда Трговишта Мирисом Роштиља обојио град на Трипушници

Roštiljdžija Fidža sa "prijateljem", Foto Privatna arhiva

Kafanica u Trgovištu ne radi ceo dan, naprotiv posao se završi malo pre podne, malo po podne. Miris roštilja se širi gradom i kada gazda Dobrivoje Mitić zvani Fidža napravi planirani broj pljeskavica sedne ispred svoje kafanice, a "društvo mu od pre dve godine pravi ni manje i više nego Putin".

Ovaj domaćin koga svi poznaju u Trgovištu kaže da su on i njegova porodica radnici, da ne beže od posla i da rade od jutra do sutra, tako da je ovo malo zadovoljstvo za njega vrlo bitno jer on obožava lik i delo državnika Vladimira Putina, pa je na ulazu u svoju kafanu odlučio da okači sliku sa njegovim likom.

Tako sada slika Putina iz mlađih dana krasi bele zidove, a prozor ima ulogu rama i nadzire rad ugostiteljskog objekta koji nosi naziv po gazdinom nadimku.

-Ja sam veliki rusofil, pravoslavac, volim Putina, taj jezik, zemlju i kulturu i to je bio moj način da tu ljubav prikažem i drugim ljudima - kaže Mitić.

Stolica ispred murala na ulazu u kafanu svi znaju da je rezervisana isključivo za gazda Fidžu. Završi posao i sedne pored Putina kako bio odmorio pre odlaska na drugi posao.

Ne želi da komentariše trenutnu situaciju u Ukrajini, samo odmahuje glavom.

- Mene politika ne zanima, nema ovo veze sa politikom ovo je samo ono što sam vam rekao na početku poštovanje prema našim pravoslavnim prijateljima i mom vršnjaku - kaže Fidža.

Njemu u poslu pomažu i deca. Sa ponosom ističe da je otac dvojice sinova i jedne kćeri.

Dok se polako sprema da u podne završi posao odgovara na brojne pozdrave mušterija, poznanika i prijatelja koji su već navikli na prizor gazda Fidže i njegovog oslikanog Putina.

Humani gazda Fidža

IAKO on ne želi da o tome govori, meštani Trgovišta pričaju kako u kafanici koja radi preko tri decenije, niko nije ostao gladan. Trgovište je mesto gde se svi poznaju i gde se sve zna, pa tako gazda Fidža često "časti dobru decu" za koju zna da nisu iz baš situiranih porodica, a pljeskavice ne naplaćuje ni starim ljudima iz planinskih krajeva koje obaveze dovedu u Trgovište.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024