NE BLEDI SEĆANJE NA VLADIKU LAVRENTIJA: Slava Manastira Soko, biće služena liturgija i pomen episkopu

V. Mitrić

03. 05. 2022. u 09:12

SLAVA Sveti Nikolaj (Srpski) biće proslavljena danas u Manastiru Soko, kod Ljubovije, koji je izgradio, po povratku u otadžbinu, nedavno preminuli episkop šabački Lavrentije (Trifunović) i posvetio svetom vladiki Nikolaju Velimiroviću.

НЕ БЛЕДИ СЕЋАЊЕ НА ВЛАДИКУ ЛАВРЕНТИЈА: Слава Манастира Соко, биће служена литургија и помен епископу

Foto: V. M.

Biće služena liturgija i pomen episkopu Lavrentiju, koji počiva ispred manastirske crkve, čija je „večna kuća“, uz svetinju, razlog za sve veće posete vernika sa svih meridijana na kojima je službovao jedan od naših najuglednijih arhijereja, koji je vladika bio skoro pet i po decenija. Pomen i liturgiju će predvoditi vladika Justin, vikarni episkop patrijarha srpskog Porfirija.

Poslednje mesece života, bez obzira na bolest, provodio je dostojanstveno, mirno i otmeno, kakav je bio čitavog života. Prilikom susreta sa patrijarhom srpskim Porfirijem, nedugo pre upokojenja, jasno i glasno je rekao da je „najvažnija Crkva, sabornost i sloga u njoj“, zašto se neprestano borio i tu ljubava preneo na svoju duhovnu čeljad koja su uz njega neprestano bila, u njegovim najtežim trenucima, pre svega arhimandrit Nifont Pavlović, protojerej stavrofor Mirko Vilotić, đakon Radenko Pantić.

- Ovo je Božje mesto, znao je dobro to mudri vladika Lavrentije, posvećujući ga najvećem čedu našeg roda, posle Svetoga Save, vladiki Nikolaju Velimiroviću i prirodno da naš vladika Lavrentije počiva ovde, gde je, zahaljujući njegovom delanju na njivi Gospodnjoj, ovo postao značajan duhovni i kulturni centar, ne samo u Srbiji - kaže dr Miško Ranković, ugledni lekar iz Šapca, čija je porodica sa porodicom Rada Veselinovića, vlasnika preduzeća „Galeb“, podigla crkvu na Soko gradu, repliku one sa Ohridskog jezera koju je svetac iz Lelića obožavao i o kojoj je nadahnuto pisao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!