AVIONI, ROBOTI I DRONOVI ZA NOVU DECENIJU: Ministarstvo odbrane pripremilo novi srednjoročni plan razvoja i opremanja oružanih snaga

R. Dragović

03. 05. 2022. u 08:00

ISPORUKOM protivvazduhoplovnog sistema FK-3, kineske proizvodnje i njegovom integracijom u sistem odbrane uspešno je ispunjen ambiciozni petogodišnji projekat nabavke naoružanja i vojne opreme. Narednim planom razvoja oružanih snaga, koji se odnosi na period do kraja ove decenije, predviđen je dosad neviđen tehnološki skok domaćeg naoružanja, zaokret ka robotizovanim platformama i primeni veštačke inteligencije i - nabavka novih aviona za Ratno vazduhoplovstvo.

АВИОНИ, РОБОТИ И ДРОНОВИ ЗА НОВУ ДЕЦЕНИЈУ: Министарство одбране припремило нови средњорочни план развоја и опремања оружаних снага

Foto Z. Jovanović

- Plan je pripremljen, a napisane su i prve instrukcije za njegovu primenu. To znači da država ima jasnu sliku šta će narednih godina nabavljati od vojne tehnike, naoružanja i opreme - kaže pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović.

Nova borbena tehnika, kako napominju u Ministarstvu odbrane, biće u službi cilja koji je jasno definisan - Vojska Srbije će i u narednoj deceniji zadržati primat među oružanim snagama regiona.

Rezime okončane faze i nagoveštaj naredne etape jačanja oružanih snaga napravljen je 30. aprila na prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Štit 2022" na Aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović". U prvim osvrtima na ovaj događaj ističe se da je po broju prikazanih sredstava, njihovim karakteristikama i unapređenjima, događaj u Batajnici jedan od najznačajnijih smotri u protekle dve decenije.

Najveća zvezda subotnje vojne fešte, bez sumnje, bio je kineski PVO sistem srednjeg dometa FK-3, koji je na Batajnici imao svoju evropsku premijeru. Prikazana je kompletna baterija - četiri samohodna lansera sa po četiri kontejnera za rakete zemlja-vazduh, osmatrački i radar za praćenje ciljeva i navođenje projektila. U ovom setu su i komandna i logistička vozila, kao i stanice za napajanje i preciziranje položaja.

Ovo sredstvo osmišljeno na osnovu iskustva ruskog S-300 i američkog "patriota", dometa do 27 kilometara u visinu i oko stotinu kilometara u prečniku, činiće okosnicu buduće odbrane teritorije iz vazdušnog prostora. Lanseri i vozila ofarbani su u maskirnu šemu Vojske Srbije, a na njima su već i vojne tablice.

- Raketni kišobran iznad Srbije je raširen - objašnjavaju u Vojsci Srbije. - To znači da će na najvećim visinama u borbenom dežurstvu biti FK-3, a da će ulogu njegove zaštite preuzeti ruski "pancir". Na sličnom nivou biće postojeći sistemi "Neva" i "Kub". U najnižim slojevima francuski "mistral", kao i laki sistemi "Strela 2M". Prvi put posle mnogo godina Srbija raspolaže kompletnom raketnom piramidom, koja pokriva najveći deo državne teritorije.

Foto Z. Jovanović

Prema nezvaničnim informacijama, FK-3 biće u miru raspoređen na stacionarnom položaju u okolini Beograda, a u slučaju potencijalnog napada seliće se u ostale delove Srbije.

Tehnološki uzlet, prema najavama iz Ministarstva odbrane, biće nastavljen i u planovima budućeg opremanja, bez razlike da li je reč o oružju iz domaćeg razvoja ili sredstvima iz uvoza. Najveći zalogaj bez sumnje biće konačna odluka o tipu i proizvođaču novih višenamenskih aviona. Da su izgledi najveći za francuski "rafal" potvrđeno je sa najvišeg mesta:

- Do kraja ove godine ili početkom 2023. bićemo u prilici da ugovorimo kupovinu eskadrile aviona "rafal". Da li će biti šest plus 6 ili 12 novih letelica, još ćemo videti, ali verujem da će biti novi - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"BERKET" ZA VOJNU POLICIJU

"ŠTIT 2022" doneo je još jednu premijeru - borbena vozila "berket", američke proizvodnje, koje će koristiti Vojna policija. Ovo vozilo, po okončanju procedure ispitivanja zvaničnog prijema i zameniće deo postojećih oklopnjaka M-86, koji su korišćeni još u vreme JNA. Nabavka ovih vozila, inače, prva je veća nabavka američkih proizvoda za našu vojsku posle više decenija.

NOVA SNAGA ZA "MIGOVE 29"

NA "Štitu 2022" prvi put je prikazan modernizovani "mig-29 SM" sa kompletnim setom naoružanja, uključujući i rakete namenjene za dejstva po ciljevima na zemlji. Javnosti su prezentovane i rakete vazduh-vazduh R-77, vođene rakete vazduh-zemlja H-29, a arsenal ovog aviona proširen je i protivradarskim projketilima i vođenim bombama. Reč je o impozantnom naoružanju zahvaljujući kojem su srpski "migovi", sa lovačkog nivoa "skočili" u rang višenamenskog borbenog aviona.

Posetioci batajničkog aerodroma bili su svedoci premijere domaćeg drona "pagaz", razvijenog u kooperaciji sa Kinom, kao i novog seta vođenog naoružanja za domaći jurišnik "orao".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju