SRPSKE ŽRTVE NDH BEZ IDENTITETA: Novi skandal međunarodne zajednice - U Donjoj Gradini odali počast, ne pominjući nacionalnost ubijenih

T. MARKOVIĆ

02. 05. 2022. u 20:48

KAO da nije bilo dovoljno što je italijanski ambasador u Hrvatskoj na Tviteru ponizio srpske, romske, jevrejske i druge žrtve stradale u sistemu koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu, dogodila se nova bruka.

СРПСКЕ ЖРТВЕ НДХ БЕЗ ИДЕНТИТЕТА: Нови скандал међународне заједнице - У Доњој Градини одали почаст, не помињући националност убијених

Foto: O.M./S.M.

Naime, ambasada Italije objavila je 22. aprila ove godine fotografiju svog ambasadora u Hrvatskoj koji je položio cveće na spomenik jasenovačkim žrtvama.  Gest nije bio sporan, ali poruka koja je pratila poruku jeste. 

- Ambasador Sako odaje počast žrtvama koncentracionog logora Jasenovac, u ime mira i zaštite slobode i ljudskih prava. Solidarnost sa hrvatskim narodom - napisano je u Tvitu. 

Sada se dogodio novi skandal, namerno ili slučajno, tek ispade da međunarodna zajednica za cilj ima omalovažanje genocida počinjenog nad Srbima, Romima i Jevrejima u NDH. Čitav niz ambasadora i šefova misija međunarodnih organizacija akreditovanih u Bosni i Hercegovini posetio je ovih dana Spomen-područje "Donja Gradina" u Republici Srpskoj kako bi odao poštu žrtvama sistema koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu.

Na zvaničnim Tviter nalozima ambasade SAD, Švedske, predstavnici EU, svi su napisali da odaju počast ubijenima, a da niko nije pomenuo da su žrtve u logorima upravo bili Srbi, Jevreji, Romi i drugi narodi! Ovim povodom oglasio se i Muzej žrtava genocida.

- Muzej žrtava genocida sa zabrinutošću beleži još jedan u nizu jasnih i nedvosmislenih primera distorzije genocida počinjenog nad Srbima, Romima i Jevrejima na području Nezavisne Države Hrvatske. Nažalost, kao po nekakvom pravilu, na zvaničnim Tviter nalozima navedenih diplomatskih predstavništava propušteno je da se navedu podataci o etničkoj i verskoj strukturi žrtava, odnosno njihovih dželata, tj. o istorijskom kontekstu samog genocida. Time je javnost (ne)svesno ostala uskraćena za odgovore na pitanja: KO? KOGA? GDE? KAKO? i ZAŠTO? Na taj način je i demonstrirana doslednost u višedecenijskoj zabrinjavajućoj i zloslutnoj praksi obezličavanja žrtava i zločinaca - poručuju iz Muzeja žrtava genocida.

Iz Muzeja naglašavaju da "Upornost u tome da se u slučaju NDH istrajno izbegava da se nedvosmisleno naglasi da je u pitanju genocid počinjen nad Srbima, Romima i Jevrejima, uz dosledno eskiviranje da se zločinci imenuju kao hrvatske ustaše, predstavlja antiistorijski i anticivilizacijski nedopustiv postupak zvaničnih predstavnika više država i međunarodnih organizacija."

- Taj i takav postupak, osim što ukazuje na spremnost da se vrši distorzija prošlosti, istovremeno predstavlja snažan impuls mobilizaciji savremenih generacija na neku novu mržnju i na neko novo nasilje čemu se treba suprotstavljati znanjem i podjednakim pijetetom prema svim nedužnim žrtvama Drugog svetskog rata na području Jugoslavije - saopštili su iz Muzeja.


BONUS VIDEO - UŽAS KOJI SVET NIJE VIDEO: Otvorena multimedijalna izložba o logoru smrti u Jasenovcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!