SAMO PRIGOVOR BRANI DUŽNIKE: Izvršitelji nisu dužni da proveravaju postoje li ograničenja na primanjima

V. C. S.

27. 04. 2022. u 11:22

PRIČA penzionerke Jelisavete Surudžić (90) iz Čačka, kojoj je izvršitelj na ime dugova skinuo celu penziju, ponovo je otvorila pitanje šta može biti predmet plenidbe i kako je moguće da starica ostane bez primanja ukoliko zakon predviđa da se sa računa može zapleniti najviše trećina penzije.

САМО ПРИГОВОР БРАНИ ДУЖНИКЕ: Извршитељи нису дужни да проверавају постоје ли ограничења на примањима

Jelisaveta Surudžić / Foto Printskrin/TV Galaksija 32

Budući da je Jelisaveta legenda Čačka i da je svojevremeno inicirala izgradnju deset vrtića i dva dečja odmarališta, u slučaj se uključio i grad Čačak, obećavši pomoć.

Ceo spor nastao je kada je pisac Vučko Grujović, po Jelisavetinoj narudžbi, napisao knjigu posvećenu njenom radu "Zublja koja zrači". Pošto za to nije dobio ceo honorar, tužio je staricu i dobio spor. Dug je na dan 20. januara ove godine sa kamatama i troškovima postupka iznosio 349.934 dinara. Do sada je Jelisaveti sa računa na koji prima penziju skinuto 188.000 plus novac sa drugih računa. To, međutim, neće biti sve, pošto troškovi izvršnog postupka još nisu ni obračunati.

U zaključku izvršitelja, kako tvrdi Jelisaveta, navedeno je da će joj se po odluci suda skidati trećina penzije. Međutim, u banci je saznala da joj je račun blokiran i da je sa njega skinuto sve. Obaveštena je i da je to uradio izvršitelj Miroslav Injac. Ostala je i bez pomoći države koju su dobili svi penzioneri, a skinuta je i devizna štednja.

Injac je za "Novosti" objasnio da on nije mogao da zna na kom računu je penzija, jer izvršitelji po zakonu nemaju pravo da istražuju poreklo novca.

- Ne određuje izvršitelj sa kog računa će biti skinute pare, već banka kojoj dostavljamo rešenje o izvršenju i brojeve računa. Ako je u pitanju penzija, kao u ovom slučaju, svaki dužnik ima pravo da reaguje i podnese dokaz, kako bi se ta sredstva izuzela od izvršenja. Kada je skinut novac gospođi Surudžić, imala je rok od osam dana da uloži prigovor. Pošto se to u zakonskom roku nije desilo, novac je prebačen na račun autora knjige - kazao je Injac.

Kako objašnjava, zakonodavac je upravo zato ostavio mogućnost prigovora, da bi stranke mogle da reaguju. Zakon ne dozvoljava da dužnik bude ostavljen bez sredstava za život, a Jelisaveta u ovom slučaju ima novac na drugim računima.

Kada je u pitanju plata, Zakon o izvršenju i obezbeđenju kaže da se izršenje može sprovesti do polovine tih primanja, odnosno do trećine ako ona ne prelazi visinu prosečne zarade.

NAPLATA VIŠE IZVRŠITELjA

U KOMORI javnih izvršitelja kažu da u situacijama kada se vodi više postupaka pred dva ili više izvršitelja stranka može da se obrati izvršitelju i obavesti ga o obustavi u postupku koji se već vodi pred drugim izvršiteljem. Što znači, ako to ne uradi, ostaće bez prihoda. Takođe, nadovezuje se Injac, prednost ima onaj koji je naplatu prvi pokrenuo ili onaj ko naplaćuje zakonsko izdržavanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024