NA VRŠNJAKE NOŽEM I PESNICAMA: Za jedno popodne dva slučaja nasilja - u pančevačkoj školi i školskom dvorištu u Bačkoj Palanci

E. V. N.

14. 04. 2022. u 08:30

U ROKU od samo dva sata, u utorak po podne, desila su se dva slučaja teškog vršnjačkog nasilja - jedno u Pančevu, drugo u Bačkoj Palanci.

НА ВРШЊАКЕ НОЖЕМ И ПЕСНИЦАМА: За једно поподне два случаја насиља - у панчевачкој школи и школском дворишту у Бачкој Паланци

Foto Shutterstock

Prvi napad dogodio se u pančevačkoj Ružinoj ulici, blizu Mašinske škole, gde je pretučen učenik A. M. Drugi incident desio se pri kraju časa fizičkog vaspitanja, kada su dvojica mladića u dvorištu bačkopalanačke OŠ "Sveti Sava" napali učenika osmog razreda D. K. (15) i nožem mu naneli lakše povrede po glavi i rukama.

Prvi napad juče je razrešen, kada su pripadnici MUP uhapsili u Pančevu N. J. (18), iz okoline Alibunara, zbog sumnje da je osamnaestogodišnjem A. M. naneo teške telesne povrede udarcima pesnicama u glavu. A. M. je nakon ukazane lekarske pomoći u lokalnoj bolnici, kolima Hitne pomoći prevezen u Urgentni centar u Beogradu. Srećom, nije životno ugrožen.

N. J. je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, danas biti priveden na saslušanje nadležnom Osnovnom tužilaštvu u Pančevu, potvrdila je za "Novosti" Sandra Milentijević, portparol ovog tužilaštva. Prema prvim, nezvaničnim informacijama iz istrage, incidentu je prethodila svađa vršnjaka, a povod još nije poznat.

Bačkopalanačka policija i dalje traga za dvojicom napadača, od kojih se zna da je jedan I. R. (18), koji je pre nekoliko godina pohađao OŠ "Sveti Sava". On je sa nešto starijim saučesnikom preskočio ogradu školskog dvorišta, nakon čega su munjevito nasrnuli na dečaka. Direktorka škole Snežana Fodora ističe pravovremeno reagovanje radnika obezbeđenja i nastavnika.

- Njih dvojica su potrčala ka napadačima, koji su ponovo preskočili ogradu i pobegli. Sve je trajalo kratko, ni minut - priča direktorka za "Novosti" i napominje da su učenika, najverovatnije nožem, nekoliko puta posekli po glavi i rukama, ali povrede nisu opasne po život.

Ona dodaje da je dečak, posle obrade rana u bolnici, pušten na kućno lečenje, a već u toku popodneva su, u skladu sa protokolom, okupljeni dežurni nastavnici i odeljenske starešine, sastao se školski tim za bezbednost, obaveštena je Školska uprava, a roditeljima je poslat dopis o nemilom događaju.

- Naša škola veoma vodi računa o bezbednosti dece i do sada nije bilo nikakvih problema. Tako nešto može, nažalost, da se dogodi u bilo kojoj školi - dodaje direktorka.

Da se školsko nasilje pojačava svakog proleća i posle raspusta, za "Novosti" kaže školski psiholog Branka Tišma.

- Posle raspusta je potrebno neko vreme da se deca vrate u školski ritam, a s proleća jača pritisak zbog ocena, s jedne strane, a sa druge imamo želju đaka da što više budu napolju, sa vršnjacima, posebno posle dve  godine korone - kaže Tišma.

Snežana Fodora, Foto N. Karlić

Ona dodaje da je dosta toga preduzeto u borbi protiv vršnjačkog nasilja, ali ono je i dalje veoma vidljivo:

- Mnogo je razloga, počevši od opšte klime i društvenih mreža na kojima deca ne samo da nemaju sadržaje iz kojih će nešto naučiti, već naprotiv, navikavaju se na to da mogu da budu verbalno agresivni, a da ne snose posledice. Takođe, stari kodeks moralnih normi ne odgovara novim načinima življenja, a novi još nemamo, pa i deca i roditelji lutaju.

Deca traže da im se postave granice, a mi često ne postavljamo ni granice ni zahteve.

Tišma misli da vršnjački autoritet nikada nije bio jasnije izražen i da je roditeljima teško da "u toj bici zadobiju pobedu". Deca, takođe, nisu naučena kako da se druže, a ni roditelji sa njima ne provode dovoljno vremena.

Dvorište OŠ "Sveti Sava" u Bačkoj Palanci, Foto N. Karlić

DRUGI KRIVI, DECA PREZAŠTIĆENA

U CELOM svetu vlada individualistički pristup - svaki roditelj gleda samo svoje dete - napominje Tišma. - Deca nemaju razvijen osećaj odgovornosti, prezaštićena su. Roditelji traže krivce za njihovo ponašanje u drugoj deci, školi, nastavniku, psihologu...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)