JEDAN SASTANAK REŠIO 18 GODINA SUDSKOG SPORENJA: Jelica Milosavljević, iz Kruševca, rekorder po broju uspešnih medijacija

Sofija Babović

27. 03. 2022. u 10:15

OD 160 medijacija tokom 2021. godine koje su obavili licencirani medijatori Ministarstva pravde u Srbiji, Jelica Milosavljević, dipl. specijalni pedagog iz Kruševca, zaslužna je za četrdeset!

ЈЕДАН САСТАНАК РЕШИО 18 ГОДИНА СУДСКОГ СПОРЕЊА: Јелица Милосављевић, из Крушевца, рекордер по броју успешних медијација

Foto S. Babović

Svojevrsna "rekorderka" u alternativnim rešavanjima sporova, kaže, za "Novosti", da medijacija kao proces u kojem nezavisna i nepristrasna osoba pomaže stranama u sukobu ili sporu da dođu do rešenja, osim što je brže od sudskog postupka, pravosuđu štedi značajan novac.

Srbija je 2005. godine imala Zakon o medijaciji, koji nije zaživeo u punom kapacitetu.

Prave promene dešavaju se tek 2015. donošenjem novog Zakona, a posebno 2019, kada je zaživeo Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći. Tada je osetljivim grupama (korisnici novčane pomoći, deca, žrtve nasilja), omogućeno da osim pravne pomoći (angažman advokata) bez naknade, besplatno dobiju i pravnu podršku posrednika. Tu su na scenu stupili medijatori.

- Već postojeći zakoni regulisali su ostvarivanje novčane socijalne pomoći tako da su srodnici morali da se tuže, a kada kažete roditeljima da treba da tuže rođenu decu za izdržavanje prirodno nailazite na otpor, ljudi su jednostavno odustajali - kaže, za "Novosti", medijatorka Jelica Milosavljević.

Pozorišna predstava o borbi protiv vrnjačkog nasilja, Foto Udruženje "Medijatori Kruševca"

- Medijacijom se, između ostalog, izbegavaju te vrste neprijatnosti, jer se sve završi na sastanku sa srodnicima. Nakon overe kod javnog beležnika, sporazum se prilaže Centru za socijalni rad, koji dalje kreće u ostvarivanje prava. Uz to, beležnici ne naplaćuju te usluge.

Medijacija se pokazuje korisnom i pre i u toku nekog sudskog postupka. Sporazumi se u tim slučajevima nakon overe prosleđuju sudovima. U krivičnim predmetima, medijacija takođe ima svoju primenu.

- Podrazumeva se da se prvo žrtva izjasni da li želi da uđe u postupak medijacije, jer reviktimizacija ne sme da se dozvoli - predočava sagovornica "Novosti".

- Pokazalo se u nekim slučajevima da je žrtvi važno da objasni nasilniku koliko je patila.

Obuka u Udruženju medijatora, Foto Udruženje "Medijatori Kruševca"

Mobing, vršnjačko nasilje i različite konfliktne situacije, poput slučajeva diskriminacije, građevinskih i porodičnih sporova (razvodi, poveravanje dece tokom razvoda), podela imovine, takođe u praksi mogu da se reše bez povlačenja po sudovima.

Tako se u Kruševcu dogodilo da se jednim sastankom uz podršku medijatora reši parničenje zbog nasledstva koje je pre medijacije trajalo čitavih 18 godina!

- U Kruševcu smo još 2004. sa Unicefom prošli obuke za medijaciju, radile su se svojevremeno u vaspitno-popravnom domu - kaže Jelica Milosavljević.

Jelica Milosavljević, Foto Udruženje "Medijatori Kruševca"

- Poslednjih godina, otkako postoji prava podrška Ministarstva pravde, Ministarstva rada, kao i zaštitnika građana, medijatori su našli svoje mesto.

Dolaženje do prihvatljivog sporazuma za suprotstavljene strane u nekom sporu nije jednostavno.

- Da bi neko postao medijator, potrebno je da osim visokog obrazovanja, koristi posebne metode i veštine dok pomaže u pregovorima - predočava sagovornica "Novosti".

- Nekada se posreduje u teškim konfliktima, tako da je dobra obučenost medijatora neophodna.

Foto Udruženje "Medijatori Kruševca"

VIDEO-MATERIJAL I PREDSTAVA

KAKO bi se promovisalo alternativno rešavanje sporova i obučili medijatori, pre tri godine osnovano je i Udruženje "Medijatori Kruševca", koje je do sada obučilo i informisalo više od 800 osoba iz sistema socijalne zaštite o medijaciji koja je moguća putem Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Osmislili su i pozorišnu predstavu "Deca su naše ogledalo" o borbi protiv vršnjačkog nasilja i medijaciji u sukobima mladih, a snimili su i video-materijal "Zastani sa parnicom - nastavi sa medijacijom". Kruševački medijatori, koje predvodi Jelica Milosavljević učestvovali su i u mnogobrojnim projektima za unapređenje efikasnosti pravosuđa u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima