PATRIJARH PORFIRIJE: Bili smo suočeni sa zlom pred kojim um staje

Novosti online

24. 03. 2022. u 20:19

U KRALjEVU se obeležava Dan sećanja na stradale u NATO agresiji, a obeležavanju prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Били смо суочени са злом пред којим ум стаје

Foto: Printscreen RTS

Pomen žrtvama NATO agresije služio je patrijarh Porfirije.

- Vrhunac stvaranja, vrhunac Božije ljubavi je čovek, ljudsko biće. Čovek već u svojoj drugoj generaciji vrši greh bratoubistva. Od tada, pa do danas, neprekidno se ova scena ponovila i neprekidno se ponavlja. Bratoubica ljubavi poništava i ukida drugog čoveka, ukida bližnjeg, ali on ne zna da time poništava i svoj lik, poništava sebe jer atakuje na sopstvenu prirodu. Stoga je svako ubistvo bratoubistvo jer svi su ljudi stvoreni kao deca Božija i međusobno kao braća. Svako pojedinačno ubistvo na bilo kojoj tački sveta jeste tragedija, sramota i poraz čitavog ljudskog roda. Danas smo se okupili u Kraljevu da uznesemo molitvu i održimo dostojanstven pomen žrtvama, ali i da vidamo i isceljujemo rane nanete organizovanim antičoveštvom - podsetio je patrijarh.

Porfirije je podsetio da je 19 država učestvovalo u razaranju naše zemlje i podsetio na lažne vesti i klevete koje su zapadni mediji širili o srpskom narodu i o srpskoj crkvi.

- Jedini kriterijum bio je i jeste moć i sila. Bili smo suočeni sa zlom pred kojim um staje, pred kojim ostajemo nemi i bez reči. Naše ćutanje i tišina su drugačiji od onog Adornovog koji je rekao da ne treba pisati poeziju posle Aušvica - rekao je patrijarh.

On se pomolio i za mir u Ukrajini, na Bliskom istoku, u Africi i svuda drugde.

- Molimo se i za one koji nas kleveću. Mi njih progoniti i klevetati nećemo, ali istinu ćemo govoriti - poručio je patrijarh.

BONUS VIDEO - NEĆEMO ZABORAVITI, NEĆEMO OPROSTITI: Poruka na ambasadi SAD-a u Moskvi

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda