BORCI ZA NAŠ JEZIK NE ODUSTAJU: Društvo za srpski i književnost nakon što je Ministarstvo prosvete odbilo predlog

Lj. BEGENIŠIĆ

14. 03. 2022. u 09:21

DRUŠTVO za srpski jezik i književnost neće odustati od inicijative da predmet srpski jezik i književnost dobije natpredmetni status u školama.

БОРЦИ ЗА НАШ ЈЕЗИК НЕ ОДУСТАЈУ: Друштво за српски и књижевност након што је Министарство просвете одбило предлог

Foto Shutterstock

Kontinuirano ćemo iznositi taj zahtev, jer to dugujemo i kolegama koje su podržale ovu inicijativu. U odgovoru koje nam je Ministarstvo poslalo vidimo nadu da će naša inicijativa biti prihvaćena, ali kakva god odluka bude doneta, očekujemo da se iza nje stane imenom i prezimenom.

Ovo je za "Novosti" rekao prof. dr Slavko Petaković, zamenik predsednika Društva za srpski jezik i književnost, nakon odgovora Ministarstva prosvete na inicijativu koju je ovom resoru podnelo Društvo, a u kojoj se traži da predmet srpski jezik i književnost dobije natpredmetni status.

Inače, Ministarstvo je u odgovoru Društvu navelo da je od Nacionalnog prosvetnog saveta, Zavoda za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja zatražilo mišljenje i predlog kako da se poboljša aktuelni status predmeta srpski jezik i književnost.

Profesor Petaković ističe da treba sačekati odgovor nadležnih prosvetnih institucija i formiranje novog skupštinskog saziva jer ideja da ovaj predmet dobije natpredmetni status podrazumeva i izmene prosvetnih zakona. Prof. Petaković se nada pozitivnom odgovoru, ali ističe da se svaka odluka mora obrazložiti.

Ministarstvo je u svom odgovoru iznelo mišljenje da samo povećanje nedeljnog fonda časova srpskog jezika i književnosti neće značiti automatski i kvalitetniju nastavu, niti će omogućiti bolje rezultate u funkcionalnom opismenjavanju učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju.

U ovom resoru naglašavaju da je nastavnik taj koji ima ključnu ulogu u ostvarivanju kvalitetnog obrazovanja.

- Planovi i programi nastave i učenja jesu važni, ali u ostvarivanju njihovih željenih dometa, odnosno planiranih ishoda presudnu ulogu ima nastavnik na svim nivoima obrazovanja - ističu u Ministarstvu. - Zbog toga smatramo da je ključni izazov da se uspostavi uspešniji sistem razvoja nastavnog kadra.

Broj časova maternjeg jezika na nedeljnom nivou u Srbiji je manji nego u mnogim državama u Evropi. U Francuskoj Akademija nauka ne dozvoljava da broj časova francuskog jezika bude manji od devet. U Rusiji ruski jezik ima natpredmetni status, što omogućava da đaci imaju ruski jezik i deset časova nedeljno.

NAJLEPŠA REČ SRPSKOG JEZIKA

U okviru manifestacije "Mart, mesec srpskog jezika", koju organizuje Društvo za srpski jezik i književnost Srbije u saradnji sa Katedrom za srpski jezik Filološkog fakulteta, biće organizovan i izbor za najlepšu reč srpskog jezika. Učenici će slati reči koje smatraju neobičnim, lepim ili njima važnim, a koja je reč "pobedila", znaće se oko 20. marta. Takođe, asistenti i docenti Filološkog fakulteta držaće predavanja za širu publiku na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas