DVE PORODICE U PRIHVATILIŠTU U VRANJU: Ukrajinu je dosad napustilo više od dva miliona ljudi, neki prispeli i u našu zemlju

V. C. S - J. S.

11. 03. 2022. u 09:11

PRVE izbeglice iz Ukrajine i zvanično su ušle u sistem Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije. Dve majke sa po jednim detetom, kako "Novosti" saznaju, smeštene su u Prihvatni centar u Vranju.

ДВЕ ПОРОДИЦЕ У ПРИХВАТИЛИШТУ У ВРАЊУ: Украјину је досад напустило више од два милиона људи, неки приспели и у нашу земљу

Foto AP

U Komesarijatu za izbeglice kažu da se svakodnevno na broj koji su objavili na svom sajtu javljaju rođaci i prijatelji kod kojih su izbegli smešteni i interesuju se za pomoć koju izbegli Ukrajinci mogu da dobiju.

- Od 25. februara do 9. marta u Srbiju je ušlo ukupno 6.784, a izašao 5.721 državljanin Ukrajine - rekao je Aleksandar Vulin, ministar policije i predsednik Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova.

Grupa je u četvrtak zasedala i razmatrala aktuelnu situaciju i usvojila Plan prihvata ugroženog stanovništva koje je napustilo Ukrajinu. I Vulin je potvrdio da je reč o ljudima koji su pomoć i utočište potražili kod rođaka i prijatelja.

- U Srbiji do sada nije primećen masovan priliv državljana Ukrajine - kazao je ministar i dodao da je "naša zemlja i ovog puta spremna da adekvatno odgovori na sve izazove i posledice". - Mi smo zemlja na ovom migrantskom putu koja je u stanju da se nosi sa posledicama i ove krize i da zaštiti i svoj način života, ali i da bude odgovorna i humana prema ljudima koji su u problemu.

Prema podacima UNHCR, iz Ukrajine je do sada izbeglo više od dva miliona ljudi. Kako je na svom tviter-nalogu objavio Džejms Elder, portparol Unicefa, polovina njih su deca. Od ukupnog broja izbeglih, najviše ih se zadržalo u Poljskoj - 1.412.503. Ova zemlja je, prema rečima tamošnjih zvaničnika, izdvojila 1,6 milijardi evra za smeštaj i druge potrebe, a svaki izbegli dobiće i jednokratnu pomoć od 60 evra.

Novosti

U Rusiji je 97.098 izbeglih, u Mađarskoj 214.160, Slovačkoj 165.199, Rumuniji 84.671, Moldaviji 82.762, Belorusiji 765. U Nemačku je stiglo više od 30.000 ljudi, u Francusku 2.500, od kojih su neki produžili za Španiju i Portugaliju, u Irsku 2.200... Koplja se i dalje lome u Velikoj Britaniji, gde je počelo prikupljanje potpisa da se za Ukrajince ukine ulazna viza. Prema propisima Londona, da bi neko dobio vizu neophodno je da ima garancije rođaka, prijatelja ili određenih organizacija. U ovom trenutku 17.000 zahteva je u proceduri, a premijer Boris Džonson tvrdi da bi Britanija mogla da pruži utočište za 200.000 ljudi.

SPREMNI ZA 8.000.000 RASELjENIH

POTPREDSEDNICA Evropske komisije Vjera Jurova rekla je da se Evropska komisija sprema na osam miliona izbeglih iz Ukrajine, koji će mahom ostati u srednjoevropskim zemljama, koje su im kulturno i jezikom bliže i gde imaju rođake. EU je izdvojila 400 miliona evra za pomoć izbeglicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

ŠOK! Ne ide na EURO 2024 jer mu devojka previše dobro izgleda - pa je odlepio?! (FOTO/VIDEO)