UMORNI STE I OSEĆATE SLABOST? Savet stručnjaka - Proverite da nemate - višak gvožđa u krvi

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

27. 05. 2024. u 07:15

ZA VEĆINU, pogotovo mladih ljudi, nedostatak gvožđa u krvi je veoma čest zdravstveni problem. Međutim, ima pacijenata koji pate od viška ovog važnog minerala. I jedan i drugi poremećaj krvne slike zahteva odlazak lekaru i adekvatno praćenje i lečenje.

УМОРНИ СТЕ И ОСЕЋАТЕ СЛАБОСТ? Савет стручњака - Проверите да немате - вишак гвожђа у крви

Foto Shutterstock

U intervjuu za "Novosti" dr Branka Bajić, hematolog kaže da je prekomerno nakupljanje gvožđa u organizmu najčešće uzrokovano hemohromatozom:

- Reč je o genetskom poremećaju metabolizma gvožđa koji dovodi do prekomernog nakupljanja gvožđa u organizmu. Ovo prekomerno gvožđe se skladišti u tkivima, posebno u jetri, srcu, pankreasu i drugim organima. Postoji nekoliko tipova hemohromatoze, ali najčešći je hereditarna hemohromatoza, koja se nasleđuje autozomno recesivno, pri čemu je razvoj bolesti uslovljen nasleđivanjem dva mutirana gena, po jedan od svakog roditelja.

o Koje simptome daje ovo stanje?

- Simptomi hemohromatoze mogu varirati u zavisnosti od težine i trajanja bolesti, ali najčešći simptomi uključuju umor i slabost, bol u zglobovima, stomaku, gubitak težine, promene na koži, i pojavu dijabetesa koji je poznat kao "bronzani dijabetes" zbog karakteristične tamne boje kože. Simptomi mogu da uključuju i probleme sa srcem, bubrezima, štitastom i paraštitastim želzdama, kao i hormonalne poremećaje. Kod muškaraca usled ovog stanja može da dođe do smanjenja libida, erektilne disfunkcije i smanjenja veličine testisa, dok žene mogu imati nepravilne menstruacije ili ranu menopauzu. Može se javiti i gubitak dlake na telu, kao i problemi sa očima i krvnim sudovima. Posebnu grupu simptoma predstavljaju problemi sa jetrom.

Privatna arhiva

Dr Branka Bajić

o Da li na pojavu viška gvožđa utiče samo genetika?

- Ne. Slično hemohromatozi, postoji hemosideroza koja uzrokuje nakupljanje gvožđa u tkivima, ali obično nije genetski uzrokovana. Može biti rezultat ponavljanih transfuzija krvi ili hroničnih oblika anemije. Postoji i hemolitička anemija, a to je stanje u kojem dolazi do ubrzanog uništavanja crvenih krvnih zrnaca čija posledica može biti oslobađanje viška gvožđa u krvotok. Takođe, prekomerni unos gvožđa putem hrane ili suplemenata može dovesti do povišenih nivoa gvožđa u krvi, posebno kod ljudi koji imaju predispoziciju za poremećaje metabolizma gvožđa.

o Sudeći po simptomima, reč je o ozbiljnom stanju?

- Ako se primete simptomi povišenih nivoa gvožđa u krvi, važno je da se obratite svom lekaru radi detaljnijeg ispitivanja. Stadijumi hemohromatoze mogu varirati, i često ih opisujemo kao rani, kasniji i period pojave komplikacija. U početnim fazama bolesti, nivo gvožđa u krvi može biti povišen, ali pacijent možda nema simptome. Gvožđe se postepeno akumulira u tkivima, posebno u jetri. Kasniji stadijum, kako bolest napreduje, nakupljanje gvožđa u tkivima može dovesti do oštećenja organa. Jetra je često prva zahvaćena, što može dovesti do stanja poput ciroze jetre ili hepatocelularnog karcinoma. Ostali organi, poput srca, pankreasa i zglobova, takođe mogu biti zahvaćeni.

o A koje komplikacije uzrokuje hemohromatoza?

- U težim slučajevima, hemohromatoza može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što su srčane bolesti, dijabetes, oštećenje zglobova, ili povećan rizik od određenih karcinoma.

Metabolički sindrom

o Da li višak gvožđa može da bude udružen sa još nekim poremećajima zdravlja?

- Nažalost, da. Iako povišeni nivoi gvožđa nisu obično navedeni kao klasični faktor rizika za metabolički sindrom, opisana je veza između metaboličkih poremećaja i povišenog nivoa gvožđa posebno kod osoba sa dijabetesom tipa 2 ili gojaznošću. Povišeni nivoi gvožđa u krvi mogu biti povezani sa insulinskom rezistencijom i hroničnom upalom, koji su ključni faktori u razvoju metaboličkog sindroma. Takođe, brojne infekcije mogu privremeno da dovedu do nakupljanja viška gvožđa.

o Kako se postavlja dijagnoza ovog stanja i kako se ono leči?

- Dijagnoza hemohromatoze obično uključuje testiranje nivoa gvožđa u krvi, genetskog testiranja i u nekim slučajevima, biopsiju jetre radi procene stepena oštećenja, kao i specijalne ultrazvučne dijagnostike - fibroelastografije. Lečenje obično uključuje redovne postupke vađenja krvi (flebotomija) kako bi se smanjili nivoi gvožđa u organizmu i sprečile komplikacije. U upotrebi su i lekova koji vezuju gvožđe i omogućavaju njegovo izlučivanje iz tela, a važan je i odgovarajući način ishrane. U nekim slučajevima, može biti potrebno i lečenje simptoma ili komplikacija koje su već nastupile.

o Šta podrazumeva redovno vađenje krvi, odnosno flebotomija?

- Flebotomija je proces uklanjanja krvi iz organizma radi smanjenja nivoa gvožđa, može se primeniti kod osoba sa predispozicijom za hemohromatozu u određenim situacijama. U svakom slučaju, odluka o primeni flebotomije treba da bude individualizovana i doneta u saradnji sa lekarom, uzimajući u obzir specifične faktore rizika i potrebe svakog pacijenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)