KROZ SRBIJU PROŠLO OKO 5.000 UKRAJINACA: Izbeglički talas se nastavlja, u našoj zemlji ostalo ih oko 1.000, uglavnom kod rodbine i prijatelja

V. C. S.

09. 03. 2022. u 09:24

NAJNOVIJI podaci MUP-a Srbije, kako "Novosti" saznaju, pokazuju da je kroz našu zemlju do juče prošlo nešto više od 5.000 izbeglica iz Ukrajine. Oko 1.000 njih je ostalo ovde, najviše kod prijatelja i rodbine, dok su ostali uglavnom produžili za Hrvatsku, manji broj u Sloveniju, a jedan deo i u Crnu Goru.

КРОЗ СРБИЈУ ПРОШЛО ОКО 5.000 УКРАЈИНАЦА: Избеглички талас се наставља, у нашој земљи остало их око 1.000, углавном код родбине и пријатеља

Foto AP

Komesarijat za izbeglice i migracije objavio je na svom sajtu "Obaveštenje za ukrajinske državljane", u kojem se, između ostalog, navodi da su im u smeštajnim objektima Komesarijata "obezbeđeni ishrana, zdravstvena zaštita, odeća, obuća, higijenski artikli, okupacione i edukativne aktivnosti, pomoć pri uključivanju dece u redovan sistem obrazovanja, internet, psihološka podrška, kao i pristup drugim pravima i uslugama. "Dati su, takođe, broj telefona i imejl adresa, putem kojih oni ili njihovi domaćini u Srbiji mogu da se jave. Broj je 064/828-31-71, a adresa kirsteam.ukraine@kirs.gov.rs.

Prema navodima šefa UNHCR Filipa Grandija, Ukrajinu je do sada napustilo oko dva miliona ljudi, prevashodno deca, žene i stariji. Više od milion ih je primljeno u Poljskoj, preko 200.000 u Moldaviji, dok je u Nemačkoj registrovano 50.000 izbeglih iz Ukrajine, iako je broj realno veći, budući da nema formalnosti na granicama.

I broj stanovnika koji su iz Donbasa pristigli u Rusiju približio se cifri od 200.000, saopštile su ruske službe. Načelnik ruskog Komandnog centra za nacionalnu odbranu Mihail Mizincev tvrdi da je ukrajinska strana odobrila samo jednu rutu za evakuaciju - od grada Sumi, preko Poltave, do granice sa Poljskom, iako je Moskva predložila po dve rute iz Kijeva, Černihiva, Sumija, Harkova i Marijupolja, od kojih po jednu u Rusku Federaciju. On tvrdi da svaki pokušaj ulaska u Rusku Federaciju kroz humanitarne koridore suzbijaju ukrajinski nacionalisti.

Prošlog petka EU je, inače, donela poseban propis prema kojem Ukrajinci u zemljama Evropske unije mogu da dobiju zaštitu do tri godine, uključujući radnu dozvolu i zdravstveno osiguranje. I dok u Nemačku stiže do 10.000 izbeglica dnevno, London je najbukvalnije izdao samo 50 viza. Premijer Velike Britanije Boris Džonson u ponedeljak je odbacio mogućnost da London olakša vizni režim ukrajinskim izbeglicama, rekavši da je Britanija darežljiva zemlja, ali da mora da proverava ko sve u nju ulazi.

DOZVOLITI EVAKUACIJU CIVILA

Mišel Bašele, visoka komesarka UN za ljudska prava, na 49. sednici Saveta UN za ljudska prava poručila je da je OHCHR zabrinut zbog "izveštaja o nasilju protiv onih za koje se smatra da su proruski nastrojeni na teritorijama koje kontroliše ukrajinska vlada". Prema njenim rečima, Kancelarija je takođe "zabrinuta zbog izveštaja o proizvoljnom pritvaranju proukrajinskih ljudi u oblastima koje su nedavno došle pod kontrolu naoružanih grupa na istoku". Bašele je "pozvala sve strane u sukobu da preduzmu efikasne mere kako bi civilima zarobljenim u područjima pogođenim aktivnim neprijateljstvima omogućile da bezbedno odu".

DOMOVE NAPUSTILO OKO 400.000 DECE

ORGANIZACIJA "Spasimo decu" saopštila je da je najmanje 400.000 dece napustilo Ukrajinu, kao i da su neki od njih u riziku od gladi, bolesti ili trgovine ljudima. Oni procenjuju da su najmanje 40 odsto onih koji pristižu u Rumuniju, Poljsku, Moldaviju, Mađarsku, Slovačku i Litvaniju - deca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja