APEL GRAĐANIMA: Ne pravite zalihe, lekovi imaju rok trajanja

Tanjug

08. 03. 2022. u 16:01

GRAĐANI ne treba da prave zalihe lekova jer lekovi imaju rok trajanja i zahtevaju određen način čuvanja, poručio je danas klinički farmakolog i profesor Medicinskog fakulteta Radan Stojanović.

АПЕЛ ГРАЂАНИМА: Не правите залихе, лекови имају рок трајања

Foto P. Milošević

- Građani koji imaju hroničnu terapiju treba da imaju lek dostupan za narednih mesec dana, sve zalihe pravljene preko toga su potpuno bespotrebne - rekao je Stojanović za Tanjug.

On se osvrnuo na lek kalijum jodid, navodeći da u slučaju ispaljivanja nuklearnih raketa može doći do kontaminacije sredine radioaktivnim jodom i da tada ovaj lek može biti od pomoći.

- Može biti od pomoći jer će se iz tablete kalijum jodida osloboditi jod koji će preuzeti naša štitna žleda. Mi ćemo štitnu žlezdu ''napuniti'' i ona neće moći da preuzme nijedan drugi jod, pa ni radioaktivni. Na taj način sprečavamo dolazak radioaktivnog joda u štitnu žlezdu i dugoročne posledice, a najgora posledica bi bila razvoj karcinoma štitne žlezde - objasnio je Stojanović.

Ipak, naveo je da kalijum jodid nije svemoćan lek i da ne može pomoći u zaštiti od drugih radioaktivnih supstanci koje se oslobađaju prilikom nuklearnih napada.

- Kalijum jodid može da zaštiti samo od radioaktivnog joda i to samo štitnu žlezdu. Tog leka trenutno u Srbiji nema, verujem da ćemo ga nabaviti, ali građani to ne treba da kupuju niti uzimaju na svoju ruku - rekao je Stojanović.

BONUS VIDEO: "Novosti" u obilasku nove zgrade Instituta za kardiovaskularne bolesti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)