VREMENSKA PROGNOZA DONOSI VELIKI PREOKRET: Danas oko nule, iduće nedelje i do 20 stepeni!

Novosti online

07. 03. 2022. u 10:25

ZAHVALjUJUĆI Baba Marti, pred nama sedmica nalik zimskim vremenskim uslovima, pokazuje najnovija vremenska prognoza meteorologa kompanije "Veder tu ambrela" Đorđa Đurića.

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ДОНОСИ ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Данас око нуле, идуће недеље и до 20 степени!

Foto: A. Stevanović/Tanjug

Ali već sledeće sedmice biće prolećno vreme, sa temperaturama od 15 do 20 stepeni.

U većem delu Srbije pao je sneg, a maksimalne temperature su koji stepen iznad 0.

- Najviše snega palo je u planinskim predelima, a u nižim predelima 5 do 15 centimetara snežnog pokrivača formiralo se uglavnom u centralnim i zapadnim predelima Srbije i ponegde na istoku. U ostalim predelima Srbije i u Beogradu i gde se formirao manji snežni pokrivač, vrlo brzo se i topio. Slična situacija očekuje se i danas i narednih dana. U Srbiji u ponedeljak promenljivo oblačno i veoma hladno, ponegde sa susnežicom i snegom, sredinom dana u nižim predelima ponegde i sa kišom. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Minimalna jutarnja temperatura od -1 do 1, u Beogradu 0 stepeni, maksimalna dnevna od 2 do 6, u Beogradu do 4 - kaže meteorolog Đurić.

Vreme narednih dana

Narednih dana nad severozapadnom i centralnom Evropom nalaziće se veoma snažan anticiklon, a sa jugozapada se preko ovog područja na visini očekuje uticaj snažnog termičkog grebena, pa se narednih dana u ovim predelima Evrope očekuje veoma stabilno i suvo vreme.

- Istovremeno, iznad oblasti Crnog i Egejskog mora očekuje se uticaj visinskog ciklona. Srbija će se nalaziti između ova dva sistema i u sistemu severnog i severoistočnog strujanja, pa će sa severoistoka sve vreme pristizati veoma hladna vazdušna masa. Ipak, jezgro ovog veoma hladnog vazduha sa snegom premeštaće se nešto istočnije od Srbije na svom putu ka jugu i ka oblasti Egejskog mora.

- Na severu Srbije u utorak ujutro i pre podne vedro, sredinom dana i posle podne umereno oblačno. U ostalim predelima Srbije tokom celog dana biće promenljivo oblačno, u južnim i zapadnim predelima sa susnežicom i snegom. Duvaće umeren do pojačan severni i severozapadni vetar, a u Vojvodini jak severoistočni. Minimalna jutarnja temperatura od -4 do 0, u Beogradu -1, maksimalna dnevna od 1 na jugu do 6 na severu Srbije, u Beogradu do 5 - kaže Đurić.

U sredu i u četvrtak u Srbiji promenljivo oblačno i hladno sa kišom, susnežicom i snegom, a padavine će biti uglavnom lokalnog i pljuskovitog karaketar.  

Ponegde se očekuju i pljuskovi krupe. U četvrtak tokom dana sa severa razvedravanje. Maksimalna temperatura biće od 2 na jugu Srbije do 8 na severu Vojvodine, u Beogradu oko 5.

Vremenska prognoza za vikend

U petak i tokom vikenda nad Srbijom će se nalaziti veoma snažan anticiklon, uz prisustvo i njegovog centra, a vreme će biti veoma stabilno i suvo. Ujutro se očekuju umeren do jak mraz, a tokom dana i dalje ostaje prohladno. Jutarnja temperatura biće od minus 9 do minus 3, lokalno i ispod -10°C, a maksimalna dnevna u većini predela oko 5°C.

Već od nedelje sledi skretanje vetra na jugoistočni i počeće priliv toplije vazdušne mase.

Prognoza vremena za narednu nedelju

- Od sledećeg ponedeljka očekuje se osetno toplije i sunčano vreme, a i prema temperaturama vreme će biti nalik prolećnom. Biće relativno toplo, jer će se sa jugozapada i sa Mediterana po višim slojevima atmosfere prostirati termički greben. Ujedno, u prizemlju se i dalje očekuje uticaj anticiklona, pa će vreme biti stabilno, suvo i sunčano, ali uz južna i jugozapadna strujanja. Maksimalna temperatura već oko 14. i 15. marta biće oko 15 stepeni, a oko 17. i 18. i do 20 stepeni. Ipak, jutra će biti hladna uz pojavu mraza - navodi Đurić.

(Telegraf)

BONUS VIDEO - SNIMAK NAPADA NA DETE U ŽELEZNIKU: Muškarac išamarao dečaka nasred ulice

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni