VEĆINA GROBOVA UNIŠTENA: Srbi raseljeni iz Đakovice obišli groblja posle sedam godina

D. Z.

27. 02. 2022. u 07:00

POSLE sedam godina, raseljeni Srbi iz Đakovice ponovo su za zadušnice obišli groblje u svom gradu u naselju Piskote.

ВЕЋИНА ГРОБОВА УНИШТЕНА: Срби расељени из Ђаковице обишли гробља после седам година

Foto D. Z.

Organizovanu posetu groblja raseljenima su omogućili Privremeni organ opštine Đakovica kao i Kancelarija za Kosovo i Metohiju a, prema rečima Miška Jovanovića, predsednika Privremenog organa ove opštine, raseljeni su obišli i sam grad, kao i groblja u Dečanima i Peći.

- Boravili smo na groblju nekih pola sata i, što je najbitnije, sve je proteklo bez incidenata - kaže Jovanović za "Novosti", i dodaje da je gradsko groblje u Đakovici u naselju Piskote očišćeno januara meseca, ali da je od tada polomljen znatan broj nadgrobnih ploča.

Foto D. Z.

Građani koji su obišli grobna mesta svojih najmilijih kažu da je više od 80 odsto spomenika potpuno ili delimično uništeno.

Raseljeni su posetili i manastir Visoki Dečani.

Inače, zbog jednostrane akcije Kosovske policije, koja je bez ikakvog prava pre tri dana teškom mehanizacijom prekopavala puteve u opštinama Zubin Potok i Leposavić, kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, više sela ostalo je odsečeno od sveta, a meštani brojnih zaselaka danas nisu mogli da odu na zadušnice i zapale sveće za svoje najmilije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri