POSLE 80 GODINA: Obnovljen rad Ruskog naučnog instituta u Beogradu, osnovan 1928. a zatvoren 1941.

Tanjug

16. 02. 2022. u 21:38

U Ruskom centru za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu večeras je predstavljen Ruski naučni institut koji je obnovio svoj rad nakon 80 godina od zatvaranja.

ПОСЛЕ 80 ГОДИНА: Обновљен рад Руског научног института у Београду,  основан 1928. а затворен 1941.

Foto: Printskrin Youtube

Da nakon osam decenija obnovi rad Instituta koji su u proleće 1941. godine zatvorili nemački osvajači, odlučila je grupa naučnika pod rukovodstvom profesora Univerziteta u Beogradu, filologa Irine Antanasijević i istoričara Alekseja Timofejeva.

Predstavljajući rad Instituta, Timofejev je naglasio da je tokom najvećeg dela postojanja ova institucija, osnovana 1928. godine, radila upravo u prostorijama Ruskog doma.

- Tema našeg proučavanja jesu veze dva naroda u svim oblastima, nevezano od toga koje su političke garniture bile na vlasti u kom periodu, jer smatramo da su odnosi između ljudi najvažniji, rekao je on.

Na skupu je Irini Antanasijević uručena Puškinova medalja.

Ukaz o tom odlikovanju potpisao je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a medalju je uručio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Počasno odlikovanje „Za prijateljstvo i saradnju" ruske Federalne agencije Rosotrudničestvo uručeno je profesoru Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i rukovodiocu Centra za ruske studije na ovom Fakultetu koji je i profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, Siniši Atlagiću.

Odlikovanje mu je uručio rukovodilac Federalne agencije Rosotrudničestvo Jevgenij Primakov.

Predstavljanju Ruskog naučnog instituta prisustvovali su, između ostalih, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić i v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević.

Obnavljanje rada Ruskog naučnog instituta, čije su aktivnosti usmerene na proučavanje ruskog nasleđa u Srbiji, popularizaciju zajedničke istorije dvaju zemalja i pružanje podrške naučnicima u proučavanju istorije, jezika i kulture Srbije i Rusije podržala je kompanija "Gasprom njeft".

BONUS VIDEO: 

JEDINA ŠKOLA U EVROPI: Na času programiraju dronove i robote



 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...