PELIKANI PONOVO NA DUNAVU: LJubitelji ptica videli za naše podneblje netipične vrste

Tanjug

10. 02. 2022. u 22:51

TOKOM nedavno završenog Međunarodnog zimskog popisa ptica vodenih staništa, ornitolozi, članovi i volonteri Društva za zaštitu i pročavanje ptica Srbije, zabeležili su prisustvo mnogih ptica netipičnih ili retkih u zimskom periodu za naše podneblje.

ПЕЛИКАНИ ПОНОВО НА ДУНАВУ: Љубитељи птица видели за наше поднебље нетипичне врсте

Foto: Free Images Pixabay

Viđeni su ražanj, gak, crvena lunja, zlatni vivak, crvena čaplja, a među njima i jedna od najkrupnijih ptica u Srbiji, kudravi nesit u narodu poznatoj i kao pelikani, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Iz Društva navode da je pelikan, iako se može činiti da je egzotična ptica dalekih krajeva, u Srbiji u 19. veku bio gnezdarica, ali je zbog isušivanja ritova, bara i močvara nestao do polovine 20. veka, te da je u 21. veku njihov boravak bio zabeležen samo nekoliko puta, ali nije bilo sumnje o gnežđenju.

- Kudravi nesiti su i ovog januara naši gosti na Dunavu u Negotinskoj krajini. Tokom tri dana pretraživanja zabeležili smo bar šest ptica, od kojih su četiri bile mlade, te po jedna odrasla i nezrela ptica - rekao je koordinator Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa u Srbiji Marko Šćiban.

Dodao je da kudravi nesit jedna od 12 ciljanih vrsta ptica koje se pokušavaju zaštititi u okviru međunarodnog projekta očuvanja ptica duž reke Dunav „Danube Free Sky LIFE".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024