I SANU UPLELI, TVRDE DA NEGIRA HRVATSKI JEZIK: Oštra reagovanja na odluku zaštitnika građana da se povuče udžbenik iz srpskog za 8. razred

Lj. BEGENIŠIĆ

04. 02. 2022. u 09:24

NAKON odluke zaštitnika građana Zorana Pašalića da Ministarstvo prosvete treba da povuče iz upotrebe udžbenik za srpski jezik za osmi razred osnovne škole jer se u njemu negira postojanje hrvatskog, bosanskog i crnogorskog jezika, oglasio se Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) koji je zadužen za sadržaj udžbenika, navodeći da je hrvatski jezik zastupljen u obrazovnom sitemu Srbije i da niko ne negira njegovo postojanje. Takav stav upućen je i zaštitniku građana nakon njegove odluke o povlačenju udžbenika.

И САНУ УПЛЕЛИ, ТВРДЕ ДА НЕГИРА ХРВАТСКИ ЈЕЗИК: Оштра реаговања на одлуку заштитника грађана да се повуче уџбеник из српског за 8. разред

Foto P. Milošević

- U našem obrazovnom sistemu postoji osam nacionalnih manjina, sve one pohađaju nastavu na maternjem jeziku, a to pravo ima i hrvatska nacionalna manjina - kaže za naš list Dejana Milijić Subić, zamenica direktora ZUOV. - Zavod će sačekati nalog iz Ministarstva prosvete o daljim koracima, ali napominjem da je podela jezika koja je navedena u udžbeniku iz srpskog jezika za osmi razred, a koja je sporna, rezultat naučnog stava da je reč o jednom jeziku koji različiti narodi različito nazivaju. To je mišljenje Odbora za standardizaciju srpskog jezika, a mi imamo i mišljenje svih katedri za srpski jezik i njihov stav je identičan - reč je o lingvistički istom jeziku.

Inače, odluku zaštitnika pozdravio je hrvatski nacionalni savet u Srbiji, a predsednica Jasna Vojnić ocenila je kao nedopustivo ponašanje Ministarstva prosvete koje je odobrilo udžbenik, a da je stanovište SANU "diskriminatorno" spram hrvatske zajednice i drugih zajednica kojima se negira njihov jezik.

Na njenu izjavu reagovala je Srpska akademija nauka i umetnosti, koja je zamolila "uvaženu gospođu Vojnić da upozna javnost kada je i gde SANU iznela navedeno diskriminatorno stanovište".

- Hoćemo da verujemo da Jasna Vojnić neobavešteno i nenamerno kritikuje stanovište SANU kao "diskriminatorno" spram hrvatske i drugih zajednica kojima se negira njihov jezik. Akademija se o toj temi nije izjašnjavala, a u Odboru za standardizaciju srpskog jezika, koji je nezavisno telo, u ovom trenutku nema nijednog živog člana SANU - navodi se u reagovanju akademije koje je poslato našoj redakciji.

I predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika dr Sreto Tanasić ističe za naš list da Hrvatsko nacionalno veće namerno dovodi SANU u negativan kontekst, jer je sadržaj udžbenika koji je postao sporan preporučio Odbor za standardizaciju srpskog jezika čiji je SANU samo jedan od članova.

A sve je počelo tako što je Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja obratio Odboru tražeći precizno uputstvo o grupisanju i podeli južnoslovenskih jezika.

A Sreto Tanasić prenosi nam precizan stav odbora koji je poslat u ZUOV i uvršten u udžbenik:

- Među južnoslovenske jezike treba navesti bugarski, makedonski, slovenački i srpski jezik. Uz srpski jezik, u napomeni treba dati da Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci ovaj jezik nazivaju hrvatski, bosanski/bošnjački i crnogorski jezik.

Tanasić dodaje da Odbor nigde nije naveo da Hrvati govore srpskim jezikom i da hrvatski jezik ne postoji.

PROCENA O PRAVIMA MANjINA

ODLUKU kojom se od Ministarstva traži povlačenje udžbenika, zaštitnik građana doneo je po pritužbi Hrvatskog nacionalnog saveta koji je zaštitniku podneo pritužbu zbog diskriminacije i negiranja hrvatskog jezika. Nakon toga je pokrenut postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva prosvete i ZUOV i zaključak zaštitnika je da su povređena prava manjina, jer je udžbeniku navedeno da se Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci koriste srpskim jezikom, ali ga nazivaju hrvatskim, bosanskim i crnogorskim jezikom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024