VRAĆAMO SE U ZAČARANI KRUG: Đerlek - Niko ne može da predvidi kraj pandemije

Novosti online

02. 02. 2022. u 08:42

DRŽAVNI sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da ne smemo da se opuštamo, jer se pokazalo da nikako ne možemo biti sigurni u predviđanja o kraju pandemije, ni Svetske zdravstvene organizacije, ni velikih svetskih stručnjaka.

ВРАЋАМО СЕ У ЗАЧАРАНИ КРУГ: Ђерлек - Нико не може да предвиди крај пандемије

Foto: Printskrin K1

- Nadamo se da će do kraja godine proći, ali se ponovo vraćamo u začarani krug. Pokazalo se da omikron soj ima blažu kliničku sliku, ali je taj soj pokazao sad svoju najveću snagu i mislim da do kraja marta možemo da očekujemo tešku borbu sa omikronom - rekao je Đerlek za TV Pink.

Upozorio je da se taj začarani krug epidemije sastoji u tome što se mladi nevakcinisani zaražavaju i ponovo donose u svoje porodice virus i zaražavaju starije.

- Bake i deke sa komorbiditetima završavaju u bolnicama i najveći procenat umrlih se, nažalost, nalazi u toj populaciji. U ovom trenutku imamo nekoliko virusa prisutnih. Delta je tu i dalje, virusa gripa ima mnogo više nego prošle godine, tako da ta populaciona grupa plaća najveću cenu, a to su stariji do 60 godina sa teškim hroničnim bolestima - rekao je Đerlek.

Ocenio je da je Srbija u odnosu na ostale zemlje Evrope održala lekciju demokratije, jer nije bilo velikih zatvaranja.

- Da nije bilo ovako dobrog državnog zdravstvenog sistema, mi bismo doživeli katastrofu. Zahvaljujući predsedniku, ministru, Vladi, taj sistem se nije samo održao, nego je i unapređen - rekao je Đerlek.

BONUS VIDEO:

NIKADA NIJE BILO TEŽE: Reporteri "Novosti" u crvenoj zoni kovid bolnice u Batajnici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade