NI U SVOJIM KUĆAMA NISMO VIŠE BEZBEDNI: Posle okršaja srpske policije i šumokradica, meštani Rastelica kod Kuršumlije u strahu

D. ZEČEVIĆ

01. 02. 2022. u 10:00

GODINAMA ukazujemo na upade Albanaca iz sela kod Podujeva, ali ništa se ne preduzima, kao da niko nema sluha za naše vapaje i molbe.

НИ У СВОЈИМ КУЋАМА НИСМО ВИШЕ БЕЗБЕДНИ: После окршаја српске полиције и шумокрадица, мештани Растелица код Куршумлије у страху

Selo Rastelice, Foto D. Zečević

A, šumokradice, osim što su posekli svu šumu u državnom vlasništvu, sada kradu i naše. Najgore od svega je što je tim njihovim upadima ugrožena bezbednost i nas nekoliko meštana.

Ovako, za "Novosti", govori Radiša Eraković (76), jedan od malobrojnih meštana Rastelice, sela u opštini Kuršumlija, na administrativnoj liniji sa KiM, koje je u nedelju po podne, treći put u poslednjih mesec dana, bilo na meti napada albanskih šumokradica iz podujevskih sela. Uz iskrenu molbu da ne objavljujemo njegovu fotografiju, jer se plaši za bezbednost, Radiša podseća i na upad Albanaca u selo pre gotovo tri godine. Tog 26. februara 2019, bukvalno su demolirali i opljačkali nekoliko srpskih kuća. Od tada naš sagovornik i još nekoliko žitelja neprekidno strepe.

- Oružani napad na policiju, u nedelju, potvrdio nam je da opravdano strahujemo i da nismo više bezbedni ni u svojim kućama. Čuo sam kada je počela pucnjava i odmah sam ušao u kuću. Znao sam da to Albanci koji kradu šumu pucaju na našu policiju - dodaje Radiša.

Selo Rastelice, Foto D. Zečević

U ovom okršaju pripadnika naše policije i albanskih šumokradica koji su sa desetak traktora bespravno sekli šumu, prema pouzdanim saznanjima "Novosti" ispaljeno je više od 200 metaka, ali srećom niko nije povređen.

Ipak, malobrojni meštani zabrinuti za bezbedost nisu raspoloženi za razgovor, jer na problem sa albanskim šumokradicama ukazuju godinama. Međutim, Đorđe Eraković, rodom iz ovog sela, nekada ugledni direktor jednog preduzeća u Kuršumliji, podseća da Albanaci iz podujevskih sela permanentno kidišu na šumu u kuršumlijskim selima još od 1999. godine, od dolaska međunarodnih snaga na KiM. Sa druge strane administrativne linije, kako kaže, niko ih ne kontroliše niti hapsi zbog ilegalnih prelazaka i seče šume.

- Najgore je što su šumokradice uhodale i razradile pljačku šume. Noću pošalju nekog od svojih "stražara" da izvidi teren i on im, kada prođe policijska patrola, dojavi da dođu i otpočnu krađu šume. Najporaznije je, međutim, što policija nema odobrenje da reaguje na adekvatan način, već su oni ti koji pucaju na policiju iako su u krađi - govori nam Đorđe Eraković koji u ovom selu gradi crkvu u nadi da neće ostati pusto.

Šumokradice iz okoline Podujeva ostavljaju pustoš, Foto B. Subašić

Naši sagovornici iz Rastelica, koji tokom zimskih meseci žive u oko 17 kilometara udaljenoj Kuršumliji a leti dolaze u selo, ne skrivaju revolt zbog bahatosti albanskih šumokradica.

- Ilegalnom sečom šume bukvalno su stigli do puta od sela prema Kuršumliji. Iako je nas koji živimo u selu svega nekoliko, mislimo da policijske patrole nisu dovoljne da zaštite ovo područje od ilegalne seče šume, niti od upada Albanaca, već da bi trebalo stacionirati policijski punkt -pričaju meštani koji su nerado, posle dugog razgovora "provukli" i moguću umešanost i šumara u upade Albanaca povezane sa ilegalnom sečom šuma.

Foto B. Subašić

ŠTETA SE MERI MILIONIMA EVRA

ŠUMOKRADICA Albanaca, u nedelju, bilo je između 40 i 50, a tu je bilo i desetak njihovih traktora kojima su izvlačili šumu. Kada su uočili pripadnike policije koja patrolira na ovom području otvorili su vatru iz automatskog oružja ali su im policajci odgovorili - priča izvor "Novosti" upoznat sa ovim incidetom. - Inače, štete pričinjene od ilegalne seče šume u kuršumlijskoj opštini od albanskih šumokradica procenjuju se milionima evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas