VELIKE MUKE ZBOG KOMŠIJA: Meštani kuršumlijskog sela Đake žale se da im tuđa stoka upada u imanja

D. ZEČEVIĆ

20. 09. 2021. u 07:12

SVIMA redom smo se žalili. I lokalnoj samoupravi i policiji, inspekciji, sudu... Ostali su nam još novinari.

ВЕЛИКЕ МУКЕ ЗБОГ КОМШИЈА: Мештани куршумлијског села Ђаке жале се да им туђа стока упада у имања

ŠTETA Vučinić pokazuje uništene useve, Foto D. Z.

Tim rečima dočekuje nas nekoliko žitelja kuršumlijskog sela Đake, koje se nalazi na brdu izad Đavolje varoši. Do raštrkanih kuća na padinama brda, dolazi se makadamom.

Petnaestak nastanjenih domaćinstava u selu bavi se pretežno poljoprivredom i stočarstvom jer, kažu, drugog izbora nemaju.

- Ovde sam se rodio, tu mi je očeva kuća. Problem u ovom selu su dva čoveka, otac i sin čija nam stoka, svinje i krave uništavaju sve useve. Eto ja sam u dvorištu imao zasade kajsije koje su mi uništile njihove krave. Bio sam prinuđen da izdvojim znatnu sumu novca da ogradim dvorište. Evo i baštu ispod kuće su mi uništile njegove svinje - priča Milija Vučinić (62).

Kaže da je sporni komšija Radivoje Maksimović i da živi sa sinom Dušanom, dok Zoran Tijanić penzioner iz Đaka dodaje da Maksimovići imaju najmanje 50 svinja i više od 30 krava.

- Oni sasvim sigurno ne znaju ni koliko imaju stoke. Životinje su u čoporima i ne vezuju se ni zimi ni leti. Jednostavno, stoka nije ograđena i ona u potrazi za hranom uništava sve useve. Eto jednom komšiji koji je zasadio 80 kilograma semenskog krompira nije pronašao nijedan. Sada mora da kupuje na pijaci - priča Tijanić.

NEGIRA Maksimović tvrdi da je u pitanju zavist, Foto D. Z.

Meštani su ogorčeni na svoje komšije, a neki su podneli i privatne prijave pri čemu su dobili spor, ali to nije promenilo situaciju na terenu.

- Ovde kod nas bi veštak trebalo da boravi svakodnevno. Jer pre podne u naše bašte i dvorišta "dođu" krave, po podne svinje, tako da je nemoguće suditi se - dodaju meštani.

On je takav čovek, kažu, da može samo da ih izazove da se potuku a oni to ne žele.

- Poslednje što smo uradili, agažovali smo advokata koji je poslao dopis Ministarstvu poljoprivrede, veterinaru ali i od toga nema pomoći - dodaje Vučinić.

A Dušan Maksimović, sporni komšija, kojeg zatičemo u dvorištu ispred kuće, kaže da ima 36 hetara imanja i tvrdi da ima daleko manje stoke nego što to kažu njegovi susedi.

- Sve je to zavist i ljubomora - tvrdi Dušan Maksimović i kaže da o svojoj stoci brine u dvorištu, odnosno da ima 16 krava i četiri svinje i prasiće i da brojka koju spominju njegovi komšije nije tačna.

NE VREDI NI POLICIJA

I dok objašnjavaju da Maksimovići čuvaju poludivlje životinje i da poseduju najmanje 80 prijava kod policije, ali da ništa ne pomaže, meštani Đaka ističu da ne mogu ni da prebroje stoku koju oni poseduju.

- Kada policija dođe, oni daju izjavu da nisu njegove svinje ili krave, a kada smo hteli da tražimo preko lovačkog društva da na neki način ukrotimo te životinje, oni potom kažu kako su to njegove i da ne smemo da ih diramo - poručuju komšije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024