OMIKRON NIJE "MAČJI KAŠALJ" KAO ŠTO SE MISLILO: Dr Marija Zdravković upozorava - bolnice opet prepune

Novosti onlajn

30. 01. 2022. u 21:58

U KOVID bolnicama se u ovom trenutku leči 1.400 obolelih više nego početkom meseca.

ОМИКРОН НИЈЕ МАЧЈИ КАШАЉ КАО ШТО СЕ МИСЛИЛО: Др Марија Здравковић упозорава - болнице опет препуне

Foto: Printskrin/RTS

Samo u Kliničko-bolničkom centru "Bežanijska kosa" sada ih je 227 i slobodnih mesta više nema. Direktorka te ustanove, doktorka Marija Zdravković, kaže za RTS da su zauzeta i sva 24 mesta na intenzivnoj nezi, kao i da su tamo teški pacijenti sa bilateralnim pneumonijama. Naglašava da omikron nije jednostavan virus.

Doktorka Marija Zdravković, direktorka Kliničko-bolničkog centra "Bežanijska kosa", kaže da je jasno da je epidemija korona virusa u piku i da je broj zaraženih u porastu.

- Nadamo se da ćemo uspeti sve da zbrinemo, kao i do sada, mada je veliki broj pacijenata i nisu tako laki kao što se misli. Omikron nije tako jednostavan virus, ali nadamo se da će u narednom periodu doći do smirivanja situacije - ističe doktorka Zdravković.

Navodi da svaki dan imaju između 350 i 400 pacijenata koji su upućeni na Bežanijsku kosu, u najveću sekundarnu trijažu u Beogradu.

- Danas su bila 42 prijema i isto toliko otpusta. Čim otpustimo, mi primimo novog pacijenta. Naravano, trijažirali smo i prema drugim ustanovama koje primaju pacijente - objašnjava doktorka Zdravković.

Ističe da imaju pacijenata i na respiratorima, kao i da je intenzivna nega 100 odsto popunjena.

- Imamo zauzeta sva 24 mesta u intenzivnoj nezi. To su sve teške bilateralne pneumonije. Najveći broj pacijenata – oko 95 procenata su na kiseoniku i to nisu uopšte male potrošnje. Bolnica troši velike količine kiseonika - kaže Zdravkovićeva.

Doktorka Zdravković ističe da imaju dve kategorije teških pacijenata – pacijente koji nisu vakcinisani a koji imaju jako teške forme bolesti, i pacijente koji inače imaju teška oboljenja, pa je kovid samo kap koja je prelila čašu.

- Pacijente ne pitamo gde su se zarazili, ali iz njihove priče uglavnom saznamo da je neko iz njihove porodice, najčešće najmlađi članovi, bio pozitivan na koronavirus - navodi Zdravkovićeva.

Naglašava da je posao zdravstvenih radnika da budu uz pacijente i svoj narod, ali da svakako dele njegovu sudbinu.

- U ovom trenutku imamo 92 zaposlena koja su bolesna. Na sreću, bio je veliki odziv za vakcinaciju, tako da niko od zaposlenih nije na hospitalnom lečenju. Veliki broj nas je već uspešno preležao kovid. Dobrom organizacijom i velikom složnošću uspevamo da napravimo raspored i zbrinemo pacijente - ističe doktorka Zdravković.

Ovo je treći put da je Kliničko-bolnički centar "Bežanijska kosa" u kovid sistemu i do ovog trenutka zaposleni su pregledali oko 50.000 pacijenata.

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije