OVDE SU SE LEČILI I KOSOVSKI JUNACI: Manastir Sv. Petke kod Leposavića privlači hodočasnike

Dragana Zečević

30. 01. 2022. u 07:39

VIŠE od deset godina traje obnova manastira posvećenog Svetoj Petki u mestu zvanom Ceranjska Reka, nadomak Leposavića. Smešten u šumi, na oko kilometar od magistralnog puta Mitrovica-Leposavić, u manastir koji prema pisanim tragovima datira iz 14. veka, sve češće stižu hodočasnici.

ОВДЕ СУ СЕ ЛЕЧИЛИ И КОСОВСКИ ЈУНАЦИ: Манастир Св.  Петке код Лепосавића привлачи ходочаснике

Foto D. Zečević

Međutim, kada je 2010. godine na mestu gde su sagrađeni crkva i konak došao otac Jovan, sadašnji starešina svetinje, nije bilo ničega osim blatnjave kolibe. Tada je uz njegovo zalaganje ali i pomoć donatora na temeljima stare, sagrađena nova crkva i počela izgradnja konaka.

- Ocu Jovanu pomažemo poslednjih desetak godina. Od radova na konaku, pa do čišćenja lišća u dvorištu - kaže nam Sava Marković, dvadesetosmogodišnji mladić iz Leposavića.

Dok pojašnjava da osim žitelja okolnih sredina u obnovi svetinje pomažu i Kraljevčani, među kojima i Rus koji živi u blizini ovog grada, dodaje da u manastir dolaze i navijači Spartaka iz Moskve.

- Ovde je najlepše o praznicima kada se posle liturgije okupimo na posluženju i ručku. Tada slušamo besedu oca Jovana ali i mnoge duhovne pouke - ističe Biljana Kragović, devojka iz Leposavića koja je zadužena uglavnom za pripremu obroka.

Iako otac Jovan ne želi da govori za novine, jer za to, kaže, nema blagoslov, od vernika koji su tokom naše posete uglavnom čistili lišće opalo sa okolnih cerova saznajemo da je svetinja oživela upravo njegovom dobrom voljom i upornošću.

Foto D. Zečević

- Nije bilo lako doći ovde, bukvalno usred šume i obnoviti svetinju koja je sada dostojna imena manastira - pričaju nam mladići iz okoline Leposavića.

Pojašnjavaju da je mesto na kojem se nalazi crkva poznato kao Ceranjska Reka zbog stabala drveta cera koje ovde dominira.

- Prema predanjima, na ovom mestu se posle Kosovskog boja nalazila glavna bolnica gde su lečeni preživeli junaci. A oni preminuli sahranjivani su tu, tako da se ispod kamenja u delu dvorišta iznad crkve nalaze grobovi kosovskih junaka. Takođe je poznata priča da su tokom kopanja temelja za crkvu pronađene kosti za koje se veruje da pripadaju upravo nekom od kosovskih junaka - priča nam jedan od nekoliko mladića koji predano čiste opalo lišće u dvorištu svetinje.

Kaže da se za ovo mesto vezuje i legenda o popu kojem je u vreme Turaka aga odsekao glavu, a on je držeći posečenu glavu u rukama trčao ka crkvi.

- Kako su se na okolnoj reci nalazile žene koje su prale veš, jedna od njih je rekla drugima: vidite popa bez glave, a on im je iako bezglav, odgovori: pop bez glave, a žene bez jezika. I one su prema toj legendi zaista i zanemele - prepričavaju naši sagovornici.

Foto D. Zečević

ZAVRŠENO FRESKOPISANjE

IAKO prema zvaničnim dokumentima svetinja datira iz 14. veka na osnovu nekih arheoloških istraživanja manastir Ceranjska Reka potiče verovatno iz sedmog ili osmog veka. Manastirski zid sagrađen je od donacija, a nedavno je završeno i freskopisanje crkve. Međutim, obnova konaka sa trpezarijom, kupatilom i spavaćim sobama i dalje traje kao i uređenje prostranog dvorišta na kojem je planirana izgradnja ribnjaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)