DAROVI OD SRCA ZA SREĆAN BOŽIĆ: Fondacija humanosti obradovala štićenice pri Manastiru Svete Petke u Izvoru

Zorica GLIGORIJEVIĆ

06. 01. 2022. u 17:04

UMESTO razdraganosti i srdačnih reči dobrodošlice, na koju je već godinama navikla ekipa Fondacije humanosti, Kompanije "Novosti", prilikom ulaska u dvorište Doma za decu ometenu u razvoju pri Manastiru Svete Petke u Izvoru kod Paraćina, dočekala nas je tišina.

ДАРОВИ ОД СРЦА ЗА СРЕЋАН БОЖИЋ: Фондација хуманости обрадовала штићенице при Манастиру Свете Петке у Извору

Foto Z. Gligorijević

Razlog za to svima je poznat - zbog epidemiološke situacije, štićenice doma bile u svojim sobama. Rastuženi što smo onemogućeni da ih vidimo kako se raduju poklonima i što smo ostali uskraćeni za njihove tople zagrljaje, pune iskrene ljubavi, krenuli smo iz dvorišta. Korake nam je zaustavila pesma koja je rasparala niti tišine.

"Božić, Božić, Badnji dan, malog Hrista rođendan. Božić, Božić, svetli dan, sav svetlošću obasjan", zapevala je s terase doma Slađana (63), a nekoliko štićenica je pevalo s njom i radosno nas pozdravljalo.

Ta slika žena, s dušom deteta, koje kao da su bogonadahnutim pojanjem dotakle naših misli dubodoline i ključem vere otključale dveri smiraja, bila je gotovo nestvarna. Njihove reči: "Neka vam Sveta Petka pomogne", "Molićemo se za vas" odzvanjale su rajskim spokojstvom vremešnog manastira, obgrljenog milozvučnim molitvama monahinja koje strepe nad posrnulim rodom ljudskim i senima davno preminulih monahinja.

- Bog i Sveta Petka su naša i njihova snaga i nada, a uz molitvu možemo da prevaziđemo sve probleme. Mnogo je onih koji kažu da im je molitva pomogla. Nažalost, ima mnogo ljudi, ali nema čoveka - kaže nam govori mati Glikerija, igumanija ove svetinje.

Iskreno, sa mnogo zahvalnosti govori da joj je drago što Fondacija humanosti Kompanije "Novosti" ni ovog Božića nije zaboravila štićenice Doma u Manastiru Svete Petke.

- Ima ih 88, starosti od 23 do 75 godina, i sve su one sa težim psihičkim i fizičkim smetnjama - objašnjava mati Glikerija.

Foto Z. Gligorijević

O njima, kako nam je ispričala, 24 časa brine 12 monahinja, među kojima ima onih koje ne mogu da privređuju, i tri medicinske sestre, koje samo daju terapiju. Zbog toga moraju da plaćaju žene, koje pripremaju i poslužuju obroke.

Zato su im najpotrebnija novčana sredstva, pelene za odrasle, i kombi, kojim bi mogli da štićenice prevoze do lekara i na izlete. Od dva koje imamo, jedan je pokvaren, a drugi kombi je bez ijednog sedišta. Od donacija kupuju i ugalj, a svake zime potrebno im je 80 tona.

Prema rečima Divne Čanaćević, Fondacija humanosti Kompanije "Novosti" već 16 godina za Božić i Vaskrs štićenice Doma pri manastiru Svete Petke obraduje poklonima koje daruju kolektivi i ljudi dobre volje.

PODVIG TRAJE 70 GODINA

DOM pri Manastiru Svete Petke u Izvoru kod Paraćina pre osam decenija primio je prvu decu: izbeglice i ratnu siročad iz Hrvatske 1942. godine. Deceniju kasnije, a sada je to već 70 godina, namenjen je isključivo ženskoj deci oštećenog umnog i fizičkog zdravlja. Većina je potpuno ili delimično nepokretna. Briga, posvećenost i ljubav monahinja za ove žene su najdragoceniji, jer da nije njih...

Upravo zato što su život posvetile ženama ometenim u razvoju, monahinjama manastira Svete Petke u Izvoru kod Paraćina, "Večernje novosti" su im 2017. dodelile Zlatnu plaketu za kolektivni podvig u svojoj tradicionalnoj akciji "Najplemenitiji podvig godine".

MALA PAŽNjA NEKOME MNOGO VREDI

OVOGODIŠNjI donatori koji su pomogli da se preko Fondacije humanosti Kompanije "Novosti" obezbedi pomoć Domu pri Manastiru Svete Petke u Izvoru jesu "Neplanta" iz Novog Sada, hotel "Hajat" iz Beograda i firma "Proleće" iz Arilja, a darovali su gotova jela, posteljinu i garderobu.

- Pred nama je period praznika, vreme kada se deli radost, a dragim ljudima daruju pokloni. Kompanija "Neoplanta" je ove godine odlučila da, preko Fondacije humanosti "Večernjih novosti", koja već više od dve decenije pomaže bolesnoj deci, porodicama koje žive na rubu egzistencije, kao i mladim talentima, donira svoje proizvode baš Domu pri Manastiru Svete Petke zbog toga što je većina štićenica zaboravljena od svih i zbog požrtvovanosti monahinja koje brinu o njima. Ovim skromnim gestom želimo da podstaknemo sve koji mogu da pomognu, da mali znak pažnje nekome vredi mnogo - navode iz "Neoplante".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024