POČETKOM FEBRUARA I DO 15 STEPENI: Najnovija prognoza Marka Čubrila

Novosti online

28. 01. 2022. u 12:21

NAREDNIH dana biće veoma promenljivo, povremeno i vetrovito, ali bez prave zime, uz moguće kratko pogoršanje oko 1. februara. Moguće je da će, u zavisnosti od kretanja ciklona, temperature biti blizu +15 stepeni, navodi meteorolog Marko Čubrilo.

ПОЧЕТКОМ ФЕБРУАРА И ДО 15 СТЕПЕНИ: Најновија прогноза Марка Чубрила

Foto: D. Balšić

Danas promenljivo oblačno i relativno toplo nad većim delom regiona. Ponegde će biti uslova za prolaznu slabu kišu ili susnežicu u nižim i prolazan sneg u planinskim predelima. Padavine će biti slabe i nad velikom delom regiona će se zadržati suvo vreme. Duvaće umeren, na severu povremeno i jak severozapadni vetar, dok će se dnevni maksimum kretati od +3 do +8 stepeni Celzijusa.

U subotu takođe promenljivo oblačno i malo hladnije u odnosu na petak, posebno nad većim delom Srbije, BiH i istočne Hrvatske, gde će povremeno biti uslova za slabe padavine, posebno ujutro i ponovo u noći ka nedelji. Duvaće umeren, povremeno i jak, a u noći ka nedelji na severu Srbije i vrlo jak severozapadni i zapadni vetar. Padavine će ispod 800 mnv uglavnom biti u obliku kiše ili susnežice, dok bi snega u naletima moglo biti preko te visine. Dnevni maksimum od +2 do +7 stepeni Celzijusa.

U nedelju promenljivo oblačno i toplije, posebno nad središnjim i južnim predelima, gde će maksimum biti oko +10 stepeni Celzijusa, a ponegde i do oko +13 stepeni Celzijusa.

Nad ostalim predelima uglavnom od +5 do +9 stepeni Celzijusa. Posle podne na severozapadu moguće prolazno naoblačenje, ređa pojava prolazne kiše, jak severozapadni vetar i manje zahlađenje.

U ponedeljak jutro prohladno uz slab mraz i ređu pojavu magle. Sredinom dana prvo na zapadu, jugozapadu i severozapadu, a posle podne i uveče i nad ostalim predelima prolazno ali jače pogoršanje uz kišu, jak severozapadni vetar i zahlađenje, tako da će biti uslova da kiša nakratko i u nižim predelima pređe u susnežicu i sneg. Zasada se ne očekuje formiranje snežnog pokrivača nigde ispod 800 mvn jer će sneg biti vlažan, pomešan sa kišom i padaće na temperaturi iznad nule, a padavine će brzo prestati. U ponedeljak posle podne sa zahlađenjem maksimum od +1 do +5 stepeni Celzijusa. U ponedeljak posle podne i u noći ka utorku predeli preko 800mnv mogu dobiti od 4cm, do 9cm snega.

Do srede sledeće nedelje verovatno promenljivo oblačno i prohladno, ali bez pravih zimskih temperatura uz minimume od -5 do 0 i maksimume od +3 do +8 stepeni Celzijusa. Povremeno, posebno u utorak posle podne ponegde može biti prolaznih padavina.

Oko 5. 2. se računa na razvijanje jakog ciklona severno od Velike Britanije, koji bi preko zapadne Evrope počeo premeštati svoj hladan frnt.

Foto: D. Balšić

Operativni proračuni GFS-a i ECMWF imaju toplu opciju razvoja sinoptike jer taj ciklon oko 7. 2. zadržavaju zapadno do Alpa, pri čemu ka nama iz Mediterana kreće topao vazduh. Sa druge strane, značajan deo ansamble članova oba modela imaju hladniju verziju razvoja sinoptike, taj ciklon vrlo brzo šalju ka Jadranu, čime se naš deo Evrope nađe u hladnom sektoru ovog ciklona i uz jače zahlađenje sledi povratak zime.

Tek za oko 3-4 dana ćemo moći preciznije reći u kom pravcu će se sinoptika posle 5. 2. razvijati. U velikom broju sličnih situacija vremenom modeli sve više taj ciklon pomeraju na istok i on često “pobegne” ka Grčkoj i Turskoj. U koliko bi se taj trend i sada javio, vrlo verovatno bi to za nas značilo povratak zime, jer je trenutno ciklon postavljen suviše na zapad da bi ga i to pomeranje na istok odnelo daleko od nas. Sa druge strane, u koliko ciklon ostane na zapadu, oko 7. 2. maksimumi bi mogli odlaziti i na blizu +15 stepeni Celzijusa.

Narednih dana vrlo promenljivo, ali bez prave zime, uz moguće nešto jače ali takođe prolazno pogoršanje oko 1. 2.

BONUS VIDEO: 

MAGLA SE SPUSTILA NA SRBIJU: Smanjena vidljivost na putevima, žuti meteoalarm na snazi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KVINTA PORUČILA PRIŠTINI: Sprovedite odluku o vraćanju zemljišta manastiru Dečani