ISPRAĆAJ EPISKOPA LAVRENTIJA: Patrijarh Porfirije služi opelo u Sabornoj crkvi u Šapcu (FOTO/VIDEO)

V.Mitrić

26. 01. 2022. u 09:20 >> 12:01

TAČNO u devet časova, u Sabornom hramu svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu, počela je zaupokojena liturgija povodom upokojenja episkopa šabačkog Lavrentija (Trifunovića), koji je ostavio neizbrisiv trag, služeći skoro sedam decenija, kao monah i episkop, Bogu, rodu i svojoj otadžbini, u zemlji i na svim meridijanima, gde je bio poštovan, cenjen, omiljen i odlično zapamćen po dobrim delima.

ИСПРАЋАЈ ЕПИСКОПА ЛАВРЕНТИЈА: Патријарх Порфирије служи опело у Саборној цркви у Шапцу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: V. Mitrić

Liturgiji, pored arhijereja, sveštenstva i monaštva Srpske pravoslavne crkve, prisustvuju mnogi zvaničnici, od opština i gradova do države, mnoštvo verujućeg naroda, poštovaoci tog jednog od najuglednijih episkopa, ne samo u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

U Sabornu crkvu u Šabac stigao je na ispraćaj vladike Lavrentija i patrijarh srpski Porfirije koji služi opelo. Dirljivim rečima od vladike svog duhovnog oca oprostio se mladi arhimandrit Nifont Pavlović arhijerejski zamenik u Eparhiji šabackoj SPC.

Od vladike Lavrentija oprostio se ministar inostranih poslova u Vladi Srbije Nikola Selaković, izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je poručio da je ovo samo privremeni rastanak od omiljenog vladike.

 

Vladika, koji je znao i umeo da priđe svakome, da mu da reči nade, vere, utehe i da ga osokoli, upokojio se u nedelju, oko 17 časova. Od ponedeljka, kada je njegovo telo izloženo u sabornom hramu, počast mu je odalo više hiljada ljudi iz ovog dela Srbije, drugih krajeva Srbije, Republike Srpske i BiH, rasejanja...

- Bio je, pre svega, divan, prijatan, otmen, obrazovan i častan čovek po svemu - kaže ugledni Šapčanin dr Miško Ranković, veliki zadužbinar Srpske pravoslavne crkve, dobitnik njenih najviših odlikovanja.

- Vladika Lavrentije je bio, rečju i delom, veliki čovek, tvorac velikih dela širom planete, gde je neumorno delao među svojim rodom, ali i među drugim ljudima i narodima, ostavljajući o nama najlepše mišljenje. Nije mu velika misija bila ni teška, ni naporna, jer je, kako je sam govorio, odabrao Hristov put. Hvala mu za sva dela, za svaki trenutak koji nam je posvetio taj divni čovek, čije je srce neumorno svetlilo i osvetljavalo sve nas.

Rade Veselinović, takođe veliki zadužbinar i dobitnik crkvenih odlikovanja, koji je 12 godina bio prvi saradnik episkopa Lavrentija, kao potpredsednik Eparhijskog upravnog odbora kaže da "rod ispraća ličnost koja nas je duhovno jačala, kulturno oplemenjivala ali i podučavala, od samog dolaska 1989. godine, demokratiji i drugim vrednostima koje je nosio, rekao bih, "u malom prstu".

 

- Dosta je doprineo u ovom delu Srbije u skoro svakom pogledu - priča Veselinović.

- Uživali smo da ga slušamo i poslušamo, znajući da je svaka njegova reč, misija bila u interesu svih nas. Iz njega je, kao iz najvećeg vrela, izvirala ljubav prema ljudima i za ljude. I to do zadnjeg daha.

Posle zaupokojene liturgije će biti opelo, koje će služiti patrijarh srpski Porfirije. Vladika će biti sahranjen kraj crkve u manastiru u Soko gradu, kod Ljubovije, koji je njegova zadužbina posvećena Svetom Nikolaju Velimiroviću. Iz Šapca će njegovi posmrtni ostaci ići do Krupnja i Mačkovog kamena, njegovog zavičaja, nastavljajući do Soko grada, na večni počinak.

 

BONUS VIDEO - PRIPREMA ZA SAHRANU VLADIKE LAVRENTIJA: Episkop će počivati u Soko Gradu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)