PRIZNANJA ZA JAČANJE VEZA SRBIJE I IZRAELA: Izraelski parlament i Univerzitet Bar – Ilan nagradili dr Nebojšu Kuzmanovića

J.S. - V. C. S.

25. 01. 2022. u 19:14

DIREKTOR Arhiva Vojvodine, dr Nebojša Kuzmanović u Izraelu primio dva značajna priznanja.

ПРИЗНАЊА ЗА ЈАЧАЊЕ ВЕЗА СРБИЈЕ И ИЗРАЕЛА: Израелски парламент и Универзитет Бар – Илан наградили др Небојшу Кузмановића

Privatna arhiva

Najpre mu je uručeno odlikovanje Univerziteta Bar-Ilan Poveljom za izuzetne zasluge za negovanje sećanja na Holokaust i i za saradnju svoje arhivske ustanove koju predvodi sa ovim Univerzitetom,a zatim je nagrađen i Poveljom izraelskog parlamenta, Kneseta, te MSP Države Izrael za izuzetan doprinos jačanju veza Srbije i Izraela.

Među mnogobrojnim publikacijama Arhiva Vojvodine na temu jevrejskog prisustva na području jugoistočne Evrope, povod za posetu dr Kuzmanovića državnom Univerzitetu Bar-Ilan, nadomak Tel-Aviva, bila je promocija engleskog izdanja knjige Deportacija bačkih Jevreja 1944 .godine.

Ovo izdanje je priređeno u saradnji sa Institutom Sal Van Gelder pri Univerzitetu Bar-Ilan. Na video konferenciji, naročitu pažnju privuklo je obraćanje ministra spoljnih poslova Jaira Lapida, zatim izlaganje doajena naučno-istraživačkog rada u oblasti Holokausta, prof. Jehude Bauera, jednog od urednika knjige Aleksandra Bursaća iz Arhiva Vojvodine, te istoričara Joela Rapela.

Među stotinom prisutnih promociji ovog kapitalnog dela, koje je sada dostupno istraživačima iz svih delova sveta, bio je i Efraim Zurof, direktor Centra Simon Vizental.

Povelju Univerziteta Bar-Ilan, dr Kuzmanoviću je uručio prof. Arie Rajh, zamenik rektora, u prisutvu, prof. Zehavita Grosa, direktora Instituta Sal Van Gelder, dr Olge Goldin, direktora univerzitetske biblioteke i dr Rahel Levi-Drumer, akademskog sekretara Univerziteta Bar-Ilan.

Povelju Kneseta i MSP Izraela, u Predstavništvu PKS u Jerusalimu, uručio je Josef Žamboki, preživeli Holokausta iz Beograda i Kanjiže, u prisustvu, ambasadora Dana Orijana, direktora Odeljenja za Balkan pri izraelskom MSP, otpravnika poslova Mihajla Tripića, izaslanika odbrane potpukovnika Milomira Isailovića, konzula Dušana Vujovića i počasnog konzula Republike Srbije u Izraelu, Aleksandra Nikolića, koji je inicirao povezivanje Arhiva Vojvodine i Univerziteta Bar-Ilan.

BONUS VIDEO - NOVI SAD CENTAR KULTURE: Ceremonija u Srpskom narodnom pozorištu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu