U KONTROLU ŠKOLA - U UNIFORMI: Republički prosvetni inspektori, uz novi krug nadležnosti, prvi put dobili i službenu odeću

B. Borisavljević

25. 01. 2022. u 11:12

U KONTROLU obrazovnih i naučnih ustanova, prosvetni inspektori ubuduće će moći da idu u službenoj odeći i obući, poput svojih kolega iz tržišne, sanitarne i granične inspekcije. Odluku da li će uniforma biti deo garderobe donose nadležne prosvetne vlasti, a za sada će to važiti za republičke inspektore. Osim novog "stajlinga", izmene i dopune Zakona o prosvetnoj inspekciji donose i više posla inspektorima. "Pod lupom" će, pored škola i fakulteta, prvi put biti i naučni instituti.

У КОНТРОЛУ ШКОЛА - У УНИФОРМИ: Републички просветни инспектори, уз нови круг надлежности, први пут добили и службену одећу

Jasmina Jovanović

Prema rečima Jasmine Jovanović, pomoćnice ministra za inspekcijski nadzor, službena odeća i obuća se, pre svega, uvodi zbog unificiranog izgleda prosvetnih inspektora na čitavoj teritoriji republike.Tako se, navodi ona, ističe "službeni položaj i indirektno utiče na poboljšanje njihovog ugleda". Kako će uniforma izgledati, propisuju Ministarstvo prosvete, autonomna pokrajina, kao i opštinska i gradska uprava, koje uniforme i nabavljaju za svoje inspektore. Službena odela će, svakako, biti jednoobrazna.

- Republički prosvetni inspektori, u zavisnosti od godišnjeg doba, imaju teget ili siva odela i kostime, košulje, kravate, i žene ešarpe - navodi Jovanovićeva. - Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ne može propisati obavezu nabavke službene odeće i obuće za pokrajinski, gradski, odnosno opštinski organ nadležan za poslove obrazovanja i vaspitanja. Zato se propisuje mogućnost nabavke u skladu sa njihovim raspoloživim sredstvima.

Prosvetni inspektori kontrolišu rad više od 2.000 predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, škola za osnovno obrazovanje odraslih, javno priznatih organizatora aktivnosti, ustanova visokog obrazovanja, učeničkih i studentskih domova, zavoda.

- Nedavne izmene i dopune zakona o prosvetnoj inspekciji proširuju našu nadležnost i na naučne institute - kaže naša sagovornica. - Ove poslove obavlja oko 170 republičkih, pokrajinskih, gradskih i opštinskih inspektora. Imajući u vidu ukupan broj ustanova obrazovanja, trenutni broj inspektora je nedovoljan, ali se kontinuirano primaju nove kolege u radni odnos.

Jovanovićeva ističe da je prosvetna, kao i ostale inspekcijske službe, poslednjih godina prošla kroz temeljne reforme kojima je cilj da nadzor bude izvestan, da inspektor ne bude samo lovac na greške i propuste, već ima i savetodavnu, odnosno preventivnu ulogu.

PROVERA ZA 1.250 ŠKOLA

U TEKUĆOJ školskoj godini planirano je da prosvetna inspekcija "proveri" 1.250 osnovnih i srednjih škola, 72 ustanove visokog obrazovanja, učeničkog i studentskog standarda. "Norma" predviđa 2.000 vanrednih nadzora. Tokom prošle godine, urađeno je 6.544 inspekcijskih nadzora, naloženo je 3.498 mera i 404 preventivne mere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!