POČINJE KONTROLA FAKULTETA: Jasmina Jovanović, pomoćnik ministra za inspekcijske poslove, najavljuje provere

Lj. BEGENIŠIĆ

01. 10. 2020. u 08:11

PROSVETNA inspekcija obišla je protekle nedelje skoro 1.300 osnovnih i srednjih škola.

ПОЧИЊЕ КОНТРОЛА ФАКУЛТЕТА: Јасмина Јовановић, помоћник министра за инспекцијске послове, најављује провере

Jasmina Jovanović

Reč je o preventivnim i savetodavnim posetama tokom kojih se ispituje kako obrazovne ustanove rade tokom epidemije i sprovode zaštitne mere. Inspekcija je utvrdila da škole poštuju mere, a na pojedinim mestima nije bilo edukativnog materijala na sajtu ili nisu bili postavljeni posteri o pravilnom održavanju higijene. Direktorima je ukazano da to isprave.

Ovo, za "Novosti", kaže Jasmina Jovanović, pomoćnik ministra prosvete za inspekcijske poslove.

* Da li će inspekcija proveravati kako fakulteti, na kojima školska godina počinje u četvrtak, poštuju propisane mere?

- Organizovaćemo preventivne i savetodavne posete visokoškolskim ustanovama, sprovoditi pojačani nadzor i kontrolisati poštovanje preporuka koje su date u vezi sa početkom nastave, organizovanjem ispita i prevencijom kovida.

* Deo profesora Filološkog fakulteta okrivljuje inspekciju da se umešala u izbor dekana, jer je naložila da se pre izbora donese Statut...

- Stav prosvetne inspekcije je: Statut, pa izbor dekana. Zakon o visokom obrazovanju, donet 2017, ostavio je rok od šest meseci da visokoškolske ustanove usklade svoja akta sa njim. Potom je Statut Univerziteta u Beogradu, usvojen februara 2018, dao fakultetima rok od dodatna tri meseca za ovaj posao. Na osnovu dokumentacije koja je u toku nadzora inspektorima stavljena na uvid, utvrđeno je da ni Savet, ni Nastavno-naučno veće Filološkog fakulteta nisu utvrdili predlog Statuta, što im je bila obaveza.

* Profesori tvrde da u decembru inspekciji nije smetalo što nema Statuta, jer je kandidat za dekana bila Ljiljana Marković?!

- Smetalo nam je što fakultet bira dekana, a nema Statut. Krajem septembra 2019. Savet fakulteta je doneo odluku na osnovu koje će dr Ljiljana Marković biti vršilac dužnosti dekana, do izbora novog. Inspekcijski nadzor izvršen je u decembru 2019. godine, nakon čega je Fakultetu naloženo da donese Statut i daje predloge za dekana, i to u vrlo kratkom roku. Dakle prvo Statut, pa izbor.

NE NARUŠAVAMO AUTONOMIJU

* Inspekcija je optužena i da narušava autonomiju Univerziteta...

- Ne narušavamo autonomiju Univerziteta. Naprotiv, pokušavamo da sve vratimo u zakonite okvire. Dakle, jedini put da se sačuva autonomija Filološkog fakulteta i povrati akademska čestitost jeste da se u rokovima koje je dala prosvetna inspekcija donese Statut, a potom zakonski uđe u postupak izbora dekana. Za sve to dat je rok od najviše 36 dana od preuzimanja zapisnika, tj. od 17. septembra. Rok za donošenje Statuta fakulteta je 15 dana i ističe u petak, 2. oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!