OD VINSKIH PAMPURA STVORIO I PECAROŠA: Goran Marjanović iz Despotovca izrađuje minijature od različitih materijala koji bi bili bačeni

Z. GLIGORIJEVIĆ

25. 01. 2022. u 13:00

ČOVEČULJCI, automobili i helikopteri od vinskih pampura i čačkalica ili od štapića za sladoled, minijaturne skulpture od grafitnih olovaka, od pohabanih ili zastarelih elektrokomponenti, i lampe od vodovodnih cevi samo su deo kolekcije od 80 malih skulptura elektrotehničara energetike Gorana Marjanovića (36) iz Despotovca.

ОД ВИНСКИХ ПАМПУРА СТВОРИО И ПЕЦАРОША: Горан Марјановић из Деспотовца израђује минијатуре од различитих материјала који би били бачени

Foto Privatna arhiva

vaj kreativan i talentovan mladić kao materijal koristi sve što bi se inače bacilo: memorijske kartice, gumica od slušalica, stare laserske diode, uloške za memorijske kartice, delove upaljača, starog kasetofona...

- Pre desetak godina na internetu sam "natrčao" na fotografije minijaturnih skulptura, pa sam rešio da se i ja oprobam. Da pokušam da ih napravim od plute, odnosno čepova za vino. Pampure sakupljam na proslavama, a veoma su zahvalni za rad, jer su, poput drveta, laki za oblikovanje, mogu da se spajaju i farbaju. Napravio sam pecaroša, čoveka koji okreće prase, gitaristu, čovečuljka koji poklanja cvet, ženu sa dva deteta... - priča Marjanović, koji već sedam godina živi i radi u Beogradu.

Ubrzo se uhvatio ukoštac sa mnogo zahtevnijim materijalom, grafitnim olovkama, a od kojih je počeo da pravi skulpture, inspirisane delima američkog umetnika Daltona M. Getija.

Najpre odvoji grafit, a potom ga oblikuje. Mekši grafit se lakše obrađuje, ali tvrđi teže puca kada se rade sitni detalji. Tvrdoću grafita bira prema predmetu koji želi da napravi. Najmanje skulpture pravio je od patent olovke od 0,7 milimetara.

Zato je većinu alata napravio sam, set preciznih šrafcigera pretvorio je u minijaturna dleta, iglu za heklanje prilagodio je određenoj vrsti alata, a koristi i precizne skalpele i turpije, gustu četkicu za šminkanje, kojom briše grafit dok radi. Dovijao se sam, jer niko nije želeo da mu pokaže kako je napravio neki alat.

Foto Privatna arhiva

Tekst potpisa

- Minijature su samostalni postamenti. Mnogo muke da se naprave, a teško se prodaju. Nije lako ni da se osmisle. Ispred sebe imam gomilu otpada od kojeg treba da napravim nešto. Kada sam, na primer, radio veliku belu ajkulu ili kobru, pregledao sam nebrojeno fotografija i video-snimaka i izučavao ih, da bih imao vizuelizaciju. Zavisno od složenosti strukture, neke sam pravio za nekoliko sati, a neke i po nedelju dana. Oči se mnogo umaraju, posebno kada radim zahtevniji detalj, koji mora sporo da se radi - objašnjava naš sagovornik.

Ali, dodaje, da kada čovek nešto voli, postane strpljiv da to i napravi. Uglavnom radi noću, pa na posao ode sa podočnjacima. Tvrdi, ipak, da ga ovaj kreativan rad opušta i da je veoma ushićen dok nešto pravi, jer oseća da pobeđuje sebe zato što je svaka figura drugačija od prethodne. I uvek mu je novi izazov.

Foto Privatna arhiva

NAGRADE I SAMOSTALNE IZLOŽBE

MARJANOVIĆ je redovni učesnik Međunarodne izložbe "Umetnost u minijaturi", koju organizuje "Majdan art" iz Majdanpeka. NJegova skulptura "Stranac" 2014. je osvojila Zlatnu medalju posetilaca. Dve godine kasnije uspostavio je saradnju sa svetski poznatim proizvođačem olovaka Staedtler i sa nekoliko radova učestvovao u reklamiranju njihovih proizvoda. Skulptura "Velika bela" omogućila mu je da učestvuje na prestižnom konkursu "Mladi 2018" u organizaciji "Niš art fondacije". Marjanović je imao samostalne izložbe, a učestvovao je i na kolektivnim izložbama minijatura.

Foto Privatna arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VREMENSKA PROGNOZA ZA 18. MAJ: Velika promena je stigla, temperatura niža 10 stepeni, jak vetar, na jugu kiša i oblaci, na severu sunce