ZVONA ZA VLADIKU LAVRENTIJA: Pomen episkopu u svim hramovima Eparhije šabačke

V. Mitrić

24. 01. 2022. u 12:38

VEST da se upokojio vladika Lavrentije sveštenike koji služe u novoj crkvi na Lagatoru u Loznici, gradu koji je mnogo voleo i gde je ostavio velike tragove u duhovnosti i graditeljstvu, zatekla je na večernjem bogosluženju, koju su odmah sveštenik Borisav Purić i đakon Branko Mitrić podelili sa vernicima.

ЗВОНА ЗА ВЛАДИКУ ЛАВРЕНТИЈА: Помен епископу у свим храмовима Епархије шабачке

Foto: V. M.

Odmah su služili pomen upokojenom episkopu, koji im je blagoslovio i školovanje i koji ih je rukopoložio za sveštenika, odnosno đakona. Pomen je tačno u 18 časova, kako saznajemo, služen u svim hramovima Eparhije šabačke. Crkvena i manastirska zvona zvonila su petnaest minuta. Vernici masovno žale i oplakuju, kako kažu iz milošte, „našeg Lavrentija“.

- Bio je i ostaće upamćen kao redak episkop i čovek koji je svim srcem voleo ljude - kaže Zoran Zoka Marković, višegodišnji član Eparhijskog upravnog odbora Eparhije šabačke SPC. - Rađevina i Jadar će se na mnoga leta da ponose njime. Imaju i zašto. Veliki naš vladika Lavrentije.

Manje upućeni vernici u sveštenička, monaška i vladičanska zvanja znali su, da kada vide više vladika sa episkopom Lavrentijem, da kažu da je služilo recimo „pet Lavrentija“. Za njih je samo njegovo ime bilo sinonim za vladiku.

Očekuje se da Sveti arhijerejski sinod SPC odredi ko će da administrira Eparhijom šabačkom do izbora novog episkopa, možda već na Saboru u maju ove godine. Vladika Lavrentije je administrirao Eparhijom valjevskom posle smrti vladike Milutina.

Foto: V. M.

Vladika Lavrentije je nosilac mnogih odlikovanja i zvanja. Među ordenjem valja da se izdvoji Orden Svetog Save prvog reda, kojim ga je odlikovao Sinod SPC povodom pola veka arhijerejske službe i Orden vladike Nikolaja, koji mu je dodelio vladika valjevski Milutin. Počasni je građanin Loznice, Krupnja, Ljubovije...

Vladika Lavrentije je bio i akademik Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, na čelu njenog Duhovnog odeljenja.

-Ponosni smo na dela našeg vladike i akademika, koji je utemeljio ovo odeljenje, koje ima retko koja akademija - kaže akademik profesor dr Mirko Kerkez, predsednik Naučnog saveta SKANU, ugledni srpski hirurg. - Širokog obrazovanja, elokventan za priču i pričanje, vešt profesor i predavač, znao je i najteže i nasloženije teme da prilagodi, u doslovnom smislu svakome. Veliki gubitak za sve nas, ne samo za našu majku Crkvu i SKANU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april