FILM „BORAT“, AMERIČKI MILIONI I „KUSTURIZACIJA“: Predavanje Danila Koprivice o Kazahstanu na Jutjub kanalu KCNS

J.S.

18. 01. 2022. u 19:48

NAJVEĆI svetski proizvođač i izvoznik uranijuma, zemlja kosmodroma i nuklearnih testnih poligona, Kazahstan je u poslednje vreme sve češće u fokusu svetske javnosti. Šezdeset šesta Zelena debata serijala „Dosije" Danila Koprivice posvećena je osvetljavanju kulturne, ekonomske i demografske prošlosti, sadašnjosti i budućnosti devete zemlje sveta po površini.

ФИЛМ „БОРАТ“, АМЕРИЧКИ МИЛИОНИ И „КУСТУРИЗАЦИЈА“: Предавање Данила Копривице о Казахстану на Јутјуб каналу КЦНС

Foto: KCNS

- Potpuno neplanirano i sasvim nenadano, vođeni aktuelnim događajima ostajemo u Aziji - navodi Koprivica uvodeći gledaoce rečju i slikom u priču o državi kojoj je, paradoksalno, film „Borat" doneo više nego svi američki milioni uloženi u propagandu o nedostatku građanskih prava.

Zemlja deportacija, gulaga i eksperimenata, sve učestalije se posmatra kroz prizmu glavnog grada Nur Sultana i njegovih arhitektonskih čudesa, izazivajući pitanje da li je reč o svetskom centru masona, iluminata i drugih tajnih društava ili pokušaj da se nacionalni identitet izgradi praćenjem modernih trendova.

Zbog toga Danilo Koprivica govori o „kusturizaciji" kao o trenutno najskupljoj reči i velikom problemu, ne samo u Kazahstanu. Na zahtev brojnih pratilaca kojima se dopala pažnja posvećena ženama kroz istoriju u državama obrađenim u serijalu, Koprivica (inspirisan pesmom grupe Azra) jedan deo izlaganja naziva „Lepe žene prolaze kroz rad". Prateći ovo izlaganje gledaoci će dobiti i preporuku za čitanje (Guzelj Jahina – „Deca Volge", „Zulejha otvara oči"), čuti zanimljivosti o pozdravima prvog sekretara KP Kazahstana Leonida Brežnjeva, ali i naučiti mnogo toga o istoriji, prirodnim lepotama i kulturi ove zemlje.

Predavanje Danila Koprivice na temu „Dosije Kazahstan" može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024