POKREĆE ME HOD PO TANKOM LEDU: Fotografkinja Jovana Rikalo - Kada se ljubav prema fotografiji pretoči u bajku, nastaje umetnost

Suzana B. MILOŠEVIĆ

18. 01. 2022. u 13:50

KADA se ljubav prema fotografiji pretoči u bajku, nastaje umetnost.

ПОКРЕЋЕ МЕ ХОД ПО ТАНКОМ ЛЕДУ: Фотографкиња Јована Рикало - Када се љубав према фотографији преточи у бајку, настаје уметност

Foto Jovana Rikalo (privatna arhiva)

Čudesni prizori i likovi, uhvaćeni kroz objektiv fotografkinje Jovane Rikalo (32), oživljavaju u mašti posmatrača i ostaju u sećanju. Zato i ne čudi što ova Zrenjaninka ima sve više poziva da objavljuje svoje radove na izložbama u Beogradu, Parizu, Krakovu.

Njene fotografije nalaze se na više od 80 korica knjiga širom sveta, ali i u magazinima poput: Faerie Magazin, Beautiful Bizarre magazin, Digital SLR magazin, Bella Grace...

Dok je studirala pravo na Novosadskom fakultetu, zavolela je fotografiju. Ljubav se rodila slučajno. Bajka, kako priznaje, nije postojala od početka.

- Isprva je tu bilo dosta morbidnosti, mračnih tema koje su se kasnije oblikovale u ono što sada radim. Za mene, bajka ne predstavlja krunu ili lepu haljinu, već priču. Kako se elementi spoje i naprave scenu koja nešto govori. Svaki projekat je povezan sa mojim životom i onim što mi se dešava, samo celu priču začinim lepim haljinama. Ali, istina je dosta dublja - otkriva ova mlada fotografkinja.

Foto Jovana Rikalo (privatna arhiva)

Priprema scenografija za njene radove traje od nekoliko sati do nekoliko meseci. Sve zavisi od scene i koncepta. Nekada je, kako kaže, potrebno čekati određene vremenske uslove da se kreira scena, da se sašije haljina, pribave rekviziti, odabere lokacija i model. Zarad dobre fotografije, Jovana Rikalo spremna je na sve.

Foto Jovana Rikalo (privatna arhiva)

- Pela sam se na velike visine, hodala po tankom ledu, susretala se sa zmijama u pesku, putovala u druge zemlje. Ulazak u nepoznate krajeve rano ujutru ili noću, ustajanje sat posle ponoći kako bi se otišlo do lokacije kada nema ljudi i fotografisalo u zoru, uobičajena je stvar. Radila sam sa divljim životinjama, poput irvasa, zmija, alpaka, insekata, sova, za koje ne znate kako će se ponašati. Ali mene to nekako pokreće i daje mi snagu za dalje - kaže sagovornica "Novosti".

Foto Jovana Rikalo (privatna arhiva)

Njen običan dan podrazumeva dosta sna, šetnje sa psom Medi koju takođe često fotografiše, ispijanje kafe, vožnje van grada i odlazak u prirodu. Vreme provodi sa suprugom kome je prošle godine rekla "da", porodicom i prijateljima. Iako živi u Novom Sadu, kako kaže, "uvek je na sve strane" jer dosta putuje.

- Na dan snimanja, energija se popne na maksimum. Ukoliko se zimi rade projekti, pošto je dan kraći, ustaje se veoma rano. Leti, snimanje se uglavnom odigrava pred zalazak sunca, kada je svetlo prelepo i nije jako. Tokom snimanja imam asistenta koji mi pomaže u snimanju i oko haljina, dekoratera koji sređuje scenu i ponekad snimatelja koji beleži šta se dešava iza scene. Posle snimanja kreće obrada slika koja traje po nekoliko dana.

Foto Jovana Rikalo (privatna arhiva)

Moram da napomenem da ovo nije samo fotografisanje. To je planiranje, razmišljanje, zapisivanje, kontaktiranje... Svaki projekat je poseban i zbog toga i najviše uživam u tome. Nijedna ideja se ne ponavlja i zato sam ponosna na svaki.

Ova umetnica kaže da ne postoji savršena fotografija, već "samo ona koja vam istinski greje dušu".

Foto Jovana Rikalo (privatna arhiva)

- To su ona dela koja ste zamišljali toliko dugo da, kada se dese, vama srce hoće da iskoči od radosti. Za mene je upravo to ta neka lokacija (poput Islanda ili Bajkalskog jezera), sa dosta snega ili cveća, gde imam slobodu da kreiram scenu sa ogromnim rekvizitima i haljinama - otkriva Jovana Rikalo, koja sanja da poseti Island i Njujork, ali i da objavi svoju knjigu.

MODELI

MODELE koji joj poziraju na fotografijama nalazi uglavnom preko interneta i na "Instagramu". Kako kaže, samo napiše na instagram-stori da traži određene crte lica i modeli se sami jave. Veoma je izbirljiva u odabiru, jer osobe koje joj poziraju moraju da se uklope u koncept i da njihov govor tela odgovara emociji koju želi da prikaže.

Foto Jovana Rikalo (privatna arhiva)

RADIONICE

MLADA umetnica do sada je obučavala više od 50 osoba koje su od nje želele da uče fotografiju. Radionice koje drži u Srbiji i inostranstvu traju po dva dana. Znanje više voli da prenosi u manjim grupama jer tako svakome može više da se posveti.

- Na radionicama je uvek dobra energija i dosta kreativnosti! Za to vreme na učenike gledam kao na jednu ogromnu porodicu, jer delimo trenutke, fotografije, zabavu - kaže Jovana.

Za narednu godinu već su u planu seminari koje će držati u Nemačkoj i Poljskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri