"MALI MILOŠ" NAPADA TENKOVE: Vojska Srbije ove godine očekuje isporuku nove serije domaćih besposadnih platformi

R. Dr.

15. 01. 2022. u 08:00

VOJSKA Srbije od ove godine trebalo bi da bude jača za najmanje deset savremenijih robotizovanih platformi "miloš N", koji će se naći u specijalnim i jedinicama za brza dejstva. Nova verzija domaćeg kopnenog drona biće naoružana teškim mitraljezom kalibra 12,7 milimetara i protivoklopnim raketnim sistemima od 90 milimetra, kakav je sistem M-79 "osa".

МАЛИ МИЛОШ НАПАДА ТЕНКОВЕ: Војска Србије ове године очекује испоруку нове серије домаћих беспосадних платформи

Foto Ministarstvo odbrane

Nova verzija robot-guseničara, poznata pod nadimkom "mali miloš" usavršene su u odnosu na osnovni model. Na ovom projektu već nekoliko godina radi Vojnotehnički institut u saradnji sa fabrikom "Prva petoletka" iz Trstenika. Prvi ovakvi roboti ušli su u 72. brigadu za specijalna dejstva, čiji ih pripadnici koriste u svojim akcijama.

Ova jedinica, smeštena u Pančevu, između ostalih, prva je na spisku za nabavku novog kontingenta robota. U ovom trenutku kapaciteti omogućavaju proizvodnju svega desetak primeraka godišnje, što će već dogodine biti povećano.

- Daljinski upravljive borbene stanice budućnost su ratovanja, a Srbija je razvojem "miloša N" već stupila u ovu tehnološku eru - objašenjavaju u Ministarstvu odbrane. - Domaća odbrambena industrija prepoznala je svetski trend inovativnih platformi koje su borbeno efikasne, a istovremeno štede ljudske živote. Stručnjaci VTI i "Prve petoletke" savladali su integraciju teškog mitraljeza i protivoklopnih raketa na jednoj platformi, koja će bi vrlo brzo trebalo da uđe u naoružanje jedinica Kopnene vojske.

"Mali miloš" trenutno postoji u tri verzije, od kojih je jedna višenamenska - logistička, transportna ili medicinska. Specijalci 72. brigade iz Pančeva koriste lako naoružanu varijantu kopnenog drona. namenjen je za podršku borbenim timovima i uništavanje ciljeva na daljini do 800 metara.

Ova robotizovana platforma poseduje optoelektronski sistem sa dnevnom i termovizijskom kamerom "spregnutom" sa laserskim meračem daljine. Sve je integrisano sa sistemom za upravljanje vatrom, koji na osnovu izmerene daljine i izabranog oružja automatski zauzima elemente gađanja. "Malim milošem" upravlja se sa bezbedne udaljenosti iz komandno-logističkog vozila ili pomoću prenosnog upravljačkog pulta. Rukovodilac dejstva ovog sredstva, u borbenim uslovima, nalazi se na oko 2,8 kilometara od položaja neprijatelja.

POHVALE IZ SVETA

RAZVOJ "malog miloša" ići će ka modifikacijama za širu paletu naoružanja i veći kapacitet u logističkoj varijanti. U planu je povećanje kapaciteta baterija, kao i uvođenje "pametnog" kretanja i savlađivanja prepreka. Prototip vojnog drona predstavljen je međunarodnoj javnosti, a posebno dobro se pokazao u žarkim uslovima UAE.

RAZVOJ POČEO SA "MILICOM"

PRVA domaća robotizovana platforma, nazvana "milica", promovisana je 2009. godine, a ona je poslužila kao osnova za dalji razvoj. Ovaj dron je ubrzo zatim modifikovan u robota na točkovima, sa "rukom" za uklanjanje nagaznih mina i eksplozivnih sredstava "na daljinu". Kasnijom doradom ovih prototipova stručnjaci su stigli do zaokruženog "miloša N", što je Srbiju svrstalo u krug malobrojnih zemalja koje proizvode ovu vrstu besposadnih sredstava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a