VERUJEM DA JE ONA JUČE PONOVO ROĐENA: Spasivši ženu koja je pokušala samoubistvo, Renato Grbić učinio još jedan u nizu svojih podviga

M. Marković

12. 01. 2022. u 11:25

ZAZVONIO mi je telefon, juče, koji minut iza devet. Javlja mi se sin Nikola: "Tata, moj drug upravo prelazi Pančevac. Vidi ženu na ogradi mosta. Stao je. Pogledao u retrovizor... I, nema je..."

ВЕРУЈЕМ ДА ЈЕ ОНА ЈУЧЕ ПОНОВО РОЂЕНА: Спасивши жену која је покушала самоубиство, Ренато Грбић учинио још један у низу својих подвига

Renato Grbić, Foto "Fejsbuk"

Moj brat Duško, konobar Marko i ja, odmah smo krenuli čamcem. Žena je plutala na ledenoj vodi Dunava. Živa! Mislim da ju je jakna, nalikna spasilački pojas, spasla od naglog utapanja.

Ovako za "Novosti" Renato Grbić iz Beograda, mirno, posle samo tri sata od još jednog podviga kojima se upisao među najplemenitije, spremne da i svoj život žrtvuju za život drugoga, započinje priču kako je od ledenog Dunava otrgao život žene koja je rešila da - ne živi.

- Kada joj je naš čamac bio nadohvat, a mi spremni da je spasemo, govorila je: "Ne, ja ne želim da živim, pustite me da se ubijem" - beležimo reči Grbića. - Govorila, je kao i većina onih koje sam spasao, a koji posle nastave život, kao da su drugi put rođeni.

U čamcu su je dovezli doGrbićeve konobe ispod Pančevačkog mosta. Tu joj je osoblje konobe pomoglo. Presvuklo je u toplu odeću, i pozvali policiju i Hitnu pomoć. Prevezli su je u Urgentni centar.

- Njene reči pamtim: "Ne želim da živim" - kaže Grbić.

Medalja "Miloš Obilić", Foto Arhiva

Zašto se na ovaj, samoubilački korak, opredelila šezdesetdvogodišnja M. M.? O tome će se izjasniti istraga. Ali...

- Iskustvo me je poučilo: čovek pritisnut raznim nevoljama, u trenutku, zaista, pomisli da je spas od svih njegovih problema i problema oko njega, da zatvori oči i ne gleda šta će biti. I u tom trenutku nalazi spas dižući ruku na sebe, možda, nesvestan da nanosi veliku bol i preispitivanje svojih najdražih. Ali, nije tako! Život je borba za - život.

Život nije borba za - smrt.

Rekao nam je i:

- Meni nije potrebno ordenje. Meni nisu potrebne reči zahvalnosti. Meni je u život upisano da pomognem. Kad mogu. Koliko mogu - poručuje Renato Grbić.

- To je poseban osećaj. Blagostanje, kad jednog čoveka spaseš, kao da si ceo svet spasao.

PODVIG "NOVOSTI" I MEDALjA OBILIĆA

RENATO Grbić zlatnoj biografiji čovekoljublja, za spasavanje više od 30 ljudi koji su u vodama Dunava želeli da okončaju život zbog nepravde, muka sopstvene sudbine, ponekad, neizlečive bolesti..., priložio je mnogobrojna priznanja. Jedno od prvih koje je skrenulo pažnju na ovog viteza humanosti bilo je i priznanje "Novosti" u tradicionalnoj akciji našeg lista "Najplemenitiji podvig godine" koje slavi pobedu života. Dobitnik je i Medalje za hrabrost "Miloš Obilić", priznanje koje se uručuje zaslužnima povodom Sretenja - Dana državnost Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a