OMIKRON UDARIO I NA MEDICINARE: U zdravstvenim ustanovama mnogi lekari i sestre na bolovanju, što stvara dodatne probleme

B. RADIVOJEVIĆ

11. 01. 2022. u 07:00

NOVI, dosad najbrže rastući talas kovida od početka epidemije, izbacuje iz stroja i sve više zdravstvenih radnika, a to najveće probleme pravi u organizaciji posla u kovid-ambulantama. Domovi zdravlja nikad do sada nisu imali ovoliko punktova za prijem, ali ni ovaj broj pacijenata sa sumnjom na infekciju koronom.

ОМИКРОН УДАРИО И НА МЕДИЦИНАРЕ: У здравственим установама многи лекари и сестре на боловању, што ствара додатне проблеме

Foto Z. Jovanović

U proseku moraju da organizuju po 10 kovid-timova dnevno. To je iz dana u dan sve teže, jer je među inficiranima i sve više zdravstvenih radnika. Zasad, kako je "Novostima" u ponedeljak potvrđeno u više zdravstvenih ustanova, preraspodelom kadra uspevaju da organizuju posao, ali su preopterećeni. Svaki lekar sa svojom ekipom u kovid-ambulanti u smeni pregleda između 30 i gotovo 50 pacijenata.

U domovima zdravlja tvrde da su na prvoj liniji odbrane od kovida, na koju je sada u ovom, petom talasu epidemije, i najveći pritisak, zbrinjavanje pacijenata sa simptomima infekcije koronom organizovali onako kako je to Ministarstvo zdravlja tražilo - sa povećanim kapacitetom i maksimalnim brojem ekipa.

Kao što su u prethodnim talasima sa povećanjem potreba za hospitalizacijom bolnice prelazile u kovid-režim rada, tako sada u domovima zdravlja prioritet imaju pacijenti sa koronom.

- Možda je preuveličano reći da smo desetkovani, ali svakako nam je kadar znatno smanjen zbog inficiranja - kaže za "Novosti" dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i koordinator vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu. - U procesu imunizacije to se ne oseća mnogo, jer je i vakcinacija odavno usporena, ali u kovid-ambulantama postaje problem. Sada imamo pet kovid-ambulanti za odrasle i dve na pedijatriji, što je ukupno 14 ekipa za dan. Toliko nikada ranije nismo imali, ali i brojevi pregleda su rekordni - 400 do 450 dnevno.

Doktor Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula, kaže da među zaposlenima ima inficiranih koronom, ali da je taj broj mali i da ne remeti organizaciju rada.

- Povećava se broj pacijenta sa simptomima omikron soja. Pre isteka prve smene u ponedeljak je bilo oko 300 pregleda. U većini su to mladi, uglavnom nevakcinisani - kaže dr Stojanović.

Rapidan porast broja inficiranih, srećom, ne prati i povećanje potreba za hospitalizacijom, pa je i u bolnicama, s obzirom na odsustvovanja zaposlenih zbog infekcije kovidom, manji pritisak nego što bi bio da se one pune brzinom kojom su popunjavane u prethodnom talasu.

- Imamo inficiranih zdravstvenih radnika koji su zbog toga odsutni sa posla, ali zasad nemamo većih problema u organizaciji posla - kaže za "Novosti" dr Slobodan Milisavljević, direktor UKC u Kragujevcu. - Mi smo u bolnici u nedelju imali 64 pacijenta sa kovidom, u ponedeljak 69. To nije znatno povećanje, kakvo smo imali u prethodnim talasima epidemije. Videćemo da li će tako i ostati, ali zasad se manje pacijenata sa kovidom hospitalizuje nego što je to bio slučaj sa delta varijantom virusa, ali ima više inficiranih jer se omikron brže širi.

I dr Milika Ašanin, direktor UKC Srbije, potvrđuje da je relativno mali broj prijema u bolnice s obzirom na veliki broj novoobolelih.

- Spremamo se i za slučaj da dođe do povećanja broja hospitalizovanih. U Kovid-bolnici Batajnica trenutno je na lečenju 339 pacijenata, od kojih je 50 na intenzivnoj nezi. To je upola manji broj hospitalizovanih u odnosu na septembar i oktobar prošle godine, ali na Infektivnoj klinici imamo enormni porast broja pregleda - 200 do 250 u toku dana. Veliki broj lekara, medicinskih sestara, tehničara i drugog osoblja zaražen je kovidom, što preti da ugrozi proces rada u zdravstvenim ustanovama.

GOTOVO 9.000 POZITIVNIH ZA DAN

ČAK 26.133 testiranih za 24 sata pokazatelj je koliki je zapravo priliv pacijenata u kovid-ambulante.

- Od 3. januara drastično se povećao broj pregleda, i sada dnevno imamo između 300 i 350 pregleda, dok je ranije bilo 100 - rekla je direktorka Doma zdravlja Kruševac dr Marina Kostić. - Od toga su dve trećine prvi pregledi, a ostatak su kontrole. Od tih prvih pregleda, polovina pacijenata je pozitivno. Uglavnom je reč o mlađoj populaciji sa lakom kliničkom slikom.

Pozitivan rezultat testa na koronu u ponedeljak je u Srbiji dobilo 8.949 testiranih, što je za 1.000 više nego dan ranije. Od kovida su preminula još 24 pacijenta, dok je od 2.229 hospitalizovanih, na respiratoru njih 87.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

PREKRETNICA - OVAKO VIŠE NE MOŽEMO Jelena o najtežim trenucima u vezi sa Novakom