PROSIDBA NA BOŽIĆ I DUPLA POBEDA: Milan (26) izvukao novčić, pa kleknuo pred devojku (VIDEO)

Novosti online

08. 01. 2022. u 00:14

POVODOM najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, u hramu Svete trojice u Kragujevcu, služena je Sveta liturgija uz pričešće vernika, nakon čega je, uz blagoslov Episkopa šumadijskog Jovana, tradicionalno lomljena česnica.

ПРОСИДБА НА БОЖИЋ И ДУПЛА ПОБЕДА: Милан (26) извукао новчић, па клекнуо пред девојку (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

 Ove godine, zlatnik iz česnice otišao je u ruke Milana Simića.

U organizaciji grada Kragujevca i hrama Svete trojice, tradicionalno lomljenje česnice, nakon jednogodišnje pauze, održano je umesto na Trgu kod krsta u porti Stare crkve.

Kragujevčanin Milan Simić ima 26 godina i radi u kompaniji Janfeng, navodi RTK. Na lomljenje česnice došao je prvi put. Za zlatnik kaže da predstavlja božji blagoslov i da mu mnogo znači, pa će ga čuvati na posebnom mestu.

Po narodnom verovanju, onog ko izvuče novčić iz česnice pratiće sreća cele godine, a Milan Simić će ovaj Božić pamititi i po tome što je zaprosio devojku.

Pošto je njen odgovor bio pozitivan, on je pored novčića, u istom danu dobio i verenicu.

Protojerej Milić Marković i predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović podsećaju da praznih Hristovog rođenja, Božić, simbolizuje mir, ljubav i zajedništvo.

I ove godine, česnica i zlatnik su dar pekare „Jevtić“, dok su najpoznatije narodne božićne pesme pevali mališani Kulturno umetničkog društva „Dukati“.

BONUS VIDEO - ČESNICA: Božićni kolač kome se deca najviše raduju

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)