KUĆA SAD DOSTOJNA DOSITEJA SRPSKOG! Pokrajinska vlada u opremanje uložila 7,2 miliona dinara

J. Simić

29. 12. 2021. u 10:00

U ČAKOVU, varošici u rumunskom delu Banata, okončana je obnova rodnog doma Dositeja Obradovića.

КУЋА САД ДОСТОЈНА ДОСИТЕЈА СРПСКОГ! Покрајинска влада у опремање уложила 7,2 милиона динара

Foto Pres biro PVV

Sada ova tipična ravničarska kuća "na lakat" koja je iznedrila velikog srpskog prosvetitelja, reformatora nacionalnog preporoda i autora svečane pesme "Vostani, Serbije", ima sjaj dostojan našeg velikana.

Po projektu i pod nadzorom Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu zamenjeni su krov i kompletna stolarija, rekonstruisana je fasada kao i spomen-ploča. Stekli su se i uslovi da se u kući postavi stalna izložba o Dositeju.

- Potrudili smo se da se Dositeju odužimo i na ovaj način, obnovom njegove rodne kuće. Malobrojni Srbi Čakovci, i svi drugi poštovaoci dela našeg velikog prosvetitelja, mogu biti ponosni na trud i zalaganje koji su omogućili da Dositejevi koreni ne padnu u zaborav - kazao je juče Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, koja je za ovu uzvišenu svrhu izdvojila 7,2 miliona dinara.

Foto Arhiva

Dositej Obradović

Obnova Dositejeve kuće velika je vest za srpsku zajednicu u Rumuniji koja danas broji oko 18.000 duša. Značajna je i za tridesetak Srba u Čakovu. Ali, nije vredna samo njima. Zbog istorijskog značaja, država Rumunija označila je Dositejevu kuću kao kulturno dobro. Ovde se tradicionalno svake godine priređuju "Dositejevi dani".

- Dositejeva kuća trebalo bi da bude nepresušna pozornica srpske kulture. Mi negujemo uspomenu na našeg prosvetitelja, kao što čuvamo i sve druge tragove naših velikih sunarodnika u ovoj zemlji - rekao je za "Novosti" književnik Slavomir Gvozdenović, počasni predsednik Saveza Srba u Rumuniji.

Foto Pres biro PVV

Kada se pre više od dva i po veka Dimitrije (Dositej) Obradović rodio u trgovačkoj porodici u Čakovu, ovo mesto bilo je stecište zanatlija, a imalo je bezmalo 2.000 Srba. Na njihovu prisustnost i danas podseća krst u centru Čakova podignut 1805. godine, po izbijanju Prvog srpskog ustanka. U to vreme Dositej je u svojstvu prvog srpskog ministra prosvete organizovao škole, mirio i savetovao ustaničke vođe, a bio je i lični sekretar vožda Karađorđa.

Foto Pres biro PVV

Želje i nadanja

SRBI u Rumuniji većinom su naseljeni u svom kulturnom središtu Temišvaru, blizu granice sa Srbijom. Slavomir Gvozdenović, počasni predsednik srpske zajednice, napominje da u Rumuniji obnovu čeka 50 srpskih hramova i pet manastira od kojih su dva zadužbine Svetog Save. Taj poduhvat, malobrojna srpska zajednica neće moći da izvede bez pomoći iz matice.

Knjige, braćo, a ne zvona i praporce

VIŠE od 40 godina Dositej je posvetio učenju, putovanjima i prosvećivanju naroda. Najpre je bio đak i kaluđer u manastiru Hopovo na Fruškoj gori, a potom je proputovao Balkan, Evropu i Malu Aziju, upoznajući nove socijalne, prosvetiteljske i političke ideje. Govorio je grčki, latinski, nemački, engleski, francuski, ruski, albanski, rumunski i italijanski. Potomstvu je ostavio dela "Život i priključenija", "Basne", "Sovjeti zdravoga razuma", "Sobranije", a najčuvenija poruka Srbima glasila je: "Knjige, braćo, knjige, a ne zvona i praporce!". Počiva na ulazu u Sabornu crkvu u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024