MEĐU SRBIMA NEMA FAŠIZMA: Država i SUBNOR obeležili 80 godina od osnivanja legendarne Prve proleterske udarne brigade

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

22. 12. 2021. u 07:00

OBELEŽAVANjE 80 godina od formiranja Prve proleterske udarne brigade, država i Subnor započeli su u utorak, polaganjem urne poslednjeg komandanta ove brigade Jagoša Žarića u Aleju zaslužnih građana, na Novom groblju, u Beogradu. Urna je prebačena sa Centralnog groblja, gde je sahranjen 2001.

МЕЂУ СРБИМА НЕМА ФАШИЗМА: Држава и СУБНОР обележили 80 година од оснивања легендарне Прве пролетерске ударне бригаде

Foto N. Skenderija

Žarić je bio prvoborac, nosilac Partizanske spomenice broj 45 i počasni građanin Rudog. U Prvoj proleterskoj bio je od njenog osnivanja, na komandnim mestima. Pod njegovim vođstvom, kako je istakao predsednik Subnora general-major Vidosav Kovačević, ova brigada je probila obruč na Sutjesci i Sremski front, oslobodila Beograd i Zagreb, stigavši do Trsta.

- Jagoš je važio ne samo za hrabrog borca, već i za odličnog stratega, a umeće je pokazao prilikom izvlačenja partizanskih trupa tokom bitke na Sutjesci i pravljenju prolaza na Sremskom frontu - rekao je Kovačević, i podsetio da se Žarić tokom oslobađanja Beograda borio sa generalom Vladimirom Ždanovom.

Iako je zaslužio, Žarić nije odlikovan Ordenom narodnog heroja, jer je poslat na Goli otok. Ali je dobio niz drugih odlikovanja, poput Ordena velikog otadžbinskog rata Sovjetskog Saveza prvog stepena.

Polaganju urne i venaca prisustvovali su izaslanik predsednika Srbije Milorad Veljović, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Sreten Selaković, članovi Sekcije boraca, potomaka i poštovalaca Prve proleterske...

U Domu Vojske, potom je održana svečana akademija, u organizaciji Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije, pod pokroviteljstvom predsednika Aleksandra Vučića i sloganom "Da rata više ne bude". Prisutnima se obratila izaslanik predsednika, ministarka Darija Kisić Tepavčević:

- Privrženost slobodi, nezavisnosti, ravnopravnosti, dobrosusedskim odnosima, poštovanje principa pravne države, ljudskih i građanskih prava i sloboda, jesu ideali koje u punoj meri baštinimo i delimo sa slobodoljubivim i naprednim svetom. Na temeljima slobode izvojevane u Drugom svetskom ratu, danas je Srbija značajan činilac i garant mira, stabilnosti i napretka na Zapadnom Balkanu.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić rekao je da borci Prve proleterske treba da budu idoli, superheroji kao što su nekada bili.

- To nema veze sa ideologijom već sa junaštvom. Zato bi trebalo da tražimo da se izbrišu imena nacističkih sluga širom Jugoslavije i vrate imena ulica i trgova heroja koji su sklonjena devedesetih - rekao je Dačić.

Ministar policije Aleksandar Vulin poručio je "onima koji pokušavaju da prekroje istoriju da to ne pokušavaju".

- Nikada nećemo biti isti. Među Srbima nema fašizma i nikada ga neće biti. Mi smo uvek bili i bićemo na boljoj strani sveta. Da je neko tada borcima rekao da ćemo morati da podsećamo na sve strahote rata, koliko su duboke jame u koje su ljudi bacani, na poklanu decu u Jasnenovcu, ne bi verovali da će svet zaboraviti tako nešto, a zaboravio je - rekao je Vulin kojem je dodedeljena plaketa Subnora, kao i ministru predsedniku parlamenta Ivici Dačiću i ministru Nebojši Stefanoviću.

Foto N. Skenderija

I Stefanović, čiji je deda bio učesnik NOB-a, naglasio je da ne smemo da zaboravimo "put kojim je prošla ova sjajna brigada, ni njene borce, gde su stigli i koga su oslobodili".

Prva proleterska brigada formirana je 21. decembra 1941. u Rudom. U stroju je bilo 1.196 boraca, svrstanih u šest bataljona, četiri iz Srbije i dva iz Crne Gore. Već sutradan brigada je imala prvu borbu, protiv Italijana. Vodila je bitke na teritoriji gotovo cele Jugoslavije, i prešla borbeni put od 25.000 kilometara, svih sedam ofanziva. Dala je 84 narodna heroja.

DANAS U RUDOM

PROSLAVA se danas seli u Rudo. U podne počinje svečana akademija i polažu se venci na mesto gde je stajao partizanski stroj, a potom će svi obići Partizansko groblje. Najavljen je, kažu u Subnoru, dokazak antifašista iz celog regiona i Italije, iz brigade Garibaldi.

ALBIN PIBERNIK, NAJMLAĐI BORAC

ALBIN Pibernik (na slici) je imao samo 11 godina kada se, sa majkom Julijanom i ocem Albinom (starijim), našao u stroju Prve proleterske. Pibernikovi su bili izbeglice iz Slovenije.

Albin Pibernik / Foto N. Skenderija

- Bio sam najmlađi partizan, a danas sam najstariji - kaže Pibernik, koji je doputovao iz Slovenije na polaganje Žarićeve urne i obeležavanje jubileja Prve proleterske. Najmlađi je učesnik Igmanskog marša.

Posle rata, Pibernik je bio čuveni pilot.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!