SAD SPREMNE DA FINANSIRAJU "AMBER ALERT" U SRBIJI: Okrugli sto o hitnom sistemu potrage za nestalom i otetom decom

S. J. M.

21. 12. 2021. u 17:40

AMBASADA SAD je spremna da pruži punu podršku Srbiji za pokretanje "Amber alert" sistema potrage za nestalom i otetom decom.

САД СПРЕМНЕ ДА ФИНАНСИРАЈУ АМБЕР АЛЕРТ У СРБИЈИ: Округли сто о хитном систему потраге за несталом и отетом децом

Foto: Tanjug

Obezbedićemo finansiranje, opremu i stručnjake za obuku, ali ne možemo taj sistem hitne potrage da pravimo bez vas i vaših nadležnih institucija. Ovo je na okruglom stolu održanom u Palati Srbija, koji je na temu uvođenja sistema "Amber alert" organizovao Centar za nestalu i zlostavljanu decu, kazao ambasador SAD Entoni Godfri, navodeći da se moraju uključitio svi - od Vlade, preko medija i lokalnih samouprava do građana.

- Slažem se da se ovom projektu treba pristupiti sistemski, a ne incidentno i potrebno je dosta vremena i sredstava da on funkcioniše - naveo je ambasador Godfri. - Zahvaljujuć "Amber alertu", u SAD se 95 odsto slučajeva otete dece rešava u roku od 72 sata. Na taj način spašeno je više od 1.000 dece. Ovaj sistem već postoji u 33 zemlje sveta, od toga u 20 evropskih. Nadam se da će Srbija biti 21. zemlja u Evropi koja ga je uvela.

Igor Jurić, zastupnik Centra za nestalu i zlOstavljanu decu kazao je da su razgovarali u proteklom periodu za ljudima u Vladi, ali da ne dobijaju odgovore dokle se stiglo sa pokretanjem "Amber alerta":

- On nije samo potraga za detetom, već i da se tim porodicama pomogne da prebrode traume i nastave normalan život. Prošle godine je prijavljen nestanak 1.147 dece, od kojih je 1.103 pronađeno, a 44 nije. "Amber alert" se ne pokreće za svakim detetom, jer postoje deca koja stalno beže iz domova i hraniteljskih porodica, već se za to utvrđuju kriterijumi. Otmice dece se kod nas dese jednom ili dva puta godišnje i on bi se tad pokretao. Ako postoji politička volja, ovaj sistem će kod nas zaživeti, a naše je sada da dobijemo i podršku građana, koji će u jednom trenutku pitati zašto to još ne postoji.

Foto: Tanjug

Ministarka pravde Maja Popović naglasila je da ova tema treba da bude razmatrana i u Parlamentu i da se kao društvo ujedinimo oko nje i stvorimo nacionalni konsenzus. Ona je kazala da je sigurna da će MUP napraviti najbolji sistem za bezbednost dece.

Jelena Đoković: Zaustaviti zlo

Jelena Đoković zahvalila se Igoru Juriću što je ličnu tragediju pretvorio u svrhu da se pomogne nekim porodicama da ugledaju svetlost:

- Teško je da se zamisli da postoje neka deca kojima je potrebna pomoć i da ih roditelji traže. Moramo učiniti sve da se zaustavi to zlo na ulici, da se kao društvo borimo i upalimo svetlo svuda gde je mrak. Zajedničkim radom možemo da napravimo promene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!