"NOVOSTI" U KRUŠEVAČKOJ KOVID-BOLNICI: Za godinu dana brinuli o čak 6. 000 pacijenata (FOTO/VIDEO)

Sofija Babović

20. 12. 2021. u 09:00

PRE tačno godinu dana, 20. decembra 2020, u Kruševcu je otvorena kovid-bolnica, posle one u Batajnici, druga u Srbiji.

НОВОСТИ У КРУШЕВАЧКОЈ КОВИД-БОЛНИЦИ: За годину дана бринули о чак 6. 000 пацијената (ФОТО/ВИДЕО)

Foto S. Babović

Bila je spremna da primi 500 pacijenata obolelih od virusa korona. Dan kasnije počeli su da pristižu i prvi bolesnici. Do sada ih je kroz ovu medicinsku ustanovu prošlo više od 6.000. Ispostaviće se, bili su to pacijenti sa bezmalo najtežim kliničkom slikom u zemlji, neretko transportovani iz drugih zdravstenih ustanova iz centralne i južne Srbije, sa minimalnim šansama da prežive.

Reanimacije su, kako saznajemo, rađene i na ulazu u bolnicu. I to nisu bili jedini izazovi. U proteklih 12 meseci, u kovid-bolnici urađeno je više od 400 dijaliza!

Dešavalo se da celo Odeljenje za hemiodijalizu bude zauzeto, a da osim šest aparata na tom odeljenju, u punom kapacitetu rade i svi mobilni aparati u crvenoj zoni.

- Od starta smo bili prepoznati od strane gravitirajućih zdravstvenih ustanova kao bolnica tercijernog nivoa, gde se zbrinjavaju najsloženiji slučajevi - naglašava, u razgovoru za "Novosti", dr Vladan Cvetanović, direktor kovid-bolnice u Kruševcu.

- To su bili kovid pozitivni pacijenti čije stanje, na primer, zahteva hitnu hiruršku intervenciju, urgentnu gastroskopiju, dijalizu. Bilo je pacijenata koji su imali prolongiranu kiseoničku terapiju i po nekoliko meseci, kao i onih, koji su dovoženi u toliko teškom stanju da je bilo malo mesta za manevar. Nažalost, i transport tih pacijenata može biti kompleksan.

Dr Vladan Cvetanović, Foto S. Babović

Kakav pakao borbe su prolazili lekari, medicinske sestre, bolesnici u borbi protiv virusa, "Novosti" su u prethodnih godinu dana pisale često kroz lična svedočenja i ispovesti svih boraca u ovoj bolnici, koja radi pod ingerencijom UKC Niš.

- Dođem u 8.30, u crvenoj zoni sam do 13 sati. Imam 8 sati da se odmorim, ali radim u zelenoj zoni. Pratim laboratoriju, pristižu rendgenski snimci, CT, odgovaram na konsultacije, pišem. Ne mogu da zaspim nikad u to vreme. U crvenu zonu se vraćam uveče, izlazim ujutro oko 10 - govori nam dr Leposava Slavković, anesteziolog.

Ispovesti medicinskih sestara i tehničara bile su i deo posebne predstave u Kruševačkom pozorištu. Iskustva rada medicinara sa Klinike za anesteziju i reanimaciju UKC Niš i kovid-bolnice u Kruševcu, gde je prešao deo kadra, javnost je mogla da vidi i čuje, lično, na sceni, maja meseca.

- Sve su priče mojih koleginica i kolega bolne. One su na neki način ispisale i moju, ličnu - svedoči glavna sestra Gordana Dragošev, duša i srce kovid-bolnice u Kruševcu.

Na hiljade pacijenta i na stotine zdravstvenih radnika, to ću pamtiti uvek. Ta naša patnja kroz koju smo zajedno prolazili.

Najmlađi pacijent u kovid-bolnici imao je 18, a najstariji nešto više od 90 godina.

Lečeno je nekoliko trudnica. Nažalost, preminula je jedna. Od 80 do 90 posto bolesnika bilo je nevakcinisano. Primani su u talasima, kako je gde epidemija uzimala maha. Iz Pomoravlja su pristizali pacijenti iz dijaspore. Onda bi se postelje ispunile bolesnicima iz Leskovca, pa iz Vranja. Dve su se manje sredine, po velikom broju pacijenata, izdvojile: Aleksinac i Aleksandrovac.

"Pik" u kovid-bolnici zabeležen je sredinom avgusta. Dešavalo se da dnevno bude primljeno i po 50 pacijenata.

- Između 400 do 450 pacijenata smo imali u tim danima, što je bilo veliko opterećenje za sistem i za osoblje - navodi dr Cvetanović.

- Taj talas je bio najteži i zbog težine kliničke slike. Pacijentima se stanje vrlo brzo pogoršavalo, tada smo beležili i najteže slučajeve u epidemiji.

Ovog vikenda pod krovom bolnice bilo je oko 150 pacijenata. Borba još nije gotova.

Ispovesti medicinskih sestara i tehničara bile su deo posebne predstave u Kruševačkom pozorištu, Foto S. Babović

ŠTA JE SVE IZGRAĐENO

POSLEDNjI dograđen objekat unutar kompleksa kovid-bolnice u Kruševcu je objekat "Republika Srbija", u okviru koga su apoteka, magacinski prostor, distributivna kuhinja i prostor za odmor osoblja u toku dežurstva. Bolnički krug ima tri zgrade, dijagnostički centar, odeljenja intenzivne nege sa 150 i poluintenzivne nege sa 350 postelja, dve operacione sale, angio-salu... Od opreme tu su 150 respiratora, 350 monitora, EKG aparati...

Rezultati u laboratoriji gotovi za svega pola sata, Foto S. Babović

"NOVOSTI" PRVE U LABORATORIJI

U CRVENOJ zoni u koju su "Novosti" prve ušle odmah nakon otvaranja bolnice u Kruševcu, tehničari uzimaju uzorke pacijentima. Najmodernija laboratorija u kojoj su "Novosti" dobile eksluzivnu priliku da uđu, omogućava da se uzeti uzorci analiziraju u realnom vremenu, a analize se obavljaju potpuno automatizovano. Kao i testiranje, potpuno savremeno funkcioniše i ceo sistem. Od trenutka kada se iz zelene zone prosledi uput, do rezultata u laboratoriji prođe svega pola sata.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara